Anita, fokker en instructrice - Paardenwelzijn en lessen - De paardenvrouw

Anita, fokker en instructrice

Anita fokker en instructrice

Voor deze gastblog ga ik van de paardenvrouw het gesprek aan met de 53-jarige Anita van Eck. Anita is een fokker en instructrice. Zij fokt dressuurpaarden en geeft les aan ruiters en amazones.

Anita rijdt al paard sinds haar twaalfde. Ze reed veel buiten met de pony en leerde het spelenderwijs zonder zadel. In de zomer reed ze lessen bij de Zuidplasruiters, dit was destijds namelijk nog seizoensgebonden. Ze ging dan te paard naar de les omdat een trailer toen ook al een heuse luxe was. Ze reed in die tijd ongeveer twee of drie wedstrijden per seizoen. Op haar achttiende kreeg Anita haar eerste eigen paard Rumsy. Rumsy was een merrie van 10 jaar oud die nog niet zadelmak was. Dit heeft Anita zelf gedaan en haar uiteindelijk uitgebracht tot de M2.

Paarden zitten bij Anita dus al vanaf jongs af aan in het bloed. “Inmiddels heb ik een stal gehuurd met acht boxen in Bergambacht (Happy Horse stable), hier staan mijn paarden. Alle paarden die ik rij heb ik zelf gefokt en opgeleid. Momenteel rijd ik met Fairplay in het ZZl. Dit was nadat het vorige paard Andola door een trailer ongeval uit de sport is gehaald” verteld Anita. “Verder heb ik twee jaar op een manege lesgegeven. Maar mijn passie ligt wel bij het geven van privélessen en het welzijn van het paard. Het oplossen van problemen vind ik dan ook een hele gave uitdaging. Wat ik wel nog lastig kan vinden is dat ik af en toe niet zeker ben van mezelf. Dan laat ik mijzelf nog wel eens overbluffen. Maar goed, al doende leert men”.

Ik heb nog niet eerder gesproken met iemand die paarden fokt en opleid. Daarom ben ik nieuwsgierig hoe dit op haar pad is gekomen. “Ik wilde vroeger altijd graag een opleiding in Deurne doen, maar dit was voor mijn ouders te duur. Ik heb toen jaren bij Flora Holland gewerkt en deed de paarden ernaast. Door een reorganisatie ging ik eruit, maar hierdoor kreeg ik wel de mogelijkheid om een opleiding te doen. Ik heb toen de drie jarige opleiding bij Bas de Recht (NCSAH) gevolgd”.

Mijn weg hiernaartoe had ook voldoende hobbels. Als ruiter zijnde maak je soms foute keuzes of geloof je in de ‘verkeerde’ mensen. Maar van fouten leer je zeg ik altijd maar. Al heeft het soms wel voor een dip gezorgd. Ondanks dat vecht ik me er altijd weer doorheen. Ik weet dat ik geen natuurtalent ben, sommige dingen kosten mij meer tijd dan anderen, maar dat is niet erg. Hierdoor kan ik het juist weer beter uitleggen aan mijn klanten en dat is heel fijn” verteld Anita.

Zoals velen te horen krijgen wanneer ze aangeven werkzaam te zijn in de paardenbranche, kreeg ook Anita te maken met opmerkingen als ‘er valt geen geld in te verdienen’. Maar inmiddels ziet haar omgeving wel in dat het onderdeel is van haar leven en dat ze hiervoor leeft. Hierdoor werden de opmerkingen gelukkig minder.

Anita is veel bezig met paarden en daarom ben ik benieuwd wat haar verdere plannen zijn. “Ik ben al goed op weg om een naam te maken. Dat is ook waar ik bekend om wil staan: dat ik talentvolle paarden fok. Ik heb al een aantal mensen gehad die dat konden beamen en dat geeft veel voldoening! Ik kan het andere mensen dan ook zeker aanbevelen. Het is dan wel erg belangrijk dat je weet wat je doet en een diploma haalt. Er zitten nog genoeg mensen tussen die maar wat doen en dat is zonde”.

Een goede basis aan ervaring en kennis is dus wel gewenst in deze tak van sport. Verder verteld Anita dat je moet kunnen doorzetten, zelfverzekerd en zakelijk moet zijn als je een eigen onderneming wilt hebben. Maar het lastigste aan het ondernemen vindt Anita haar zelfbeeld. Haar klanten komen via via bij haar terecht in plaats van dat ze zichzelf promoot. Maar langzamerhand kan ze daar ook beter mee omgaan.

Als ik aan haar vraag wat het tofste is dat ze heeft meegemaakt in haar tijd als ondernemer, dan antwoord ze het volgende: “Als ik complimenten krijg van klanten of als een dierenarts verteld dat ik goed bezig ben is dat toch altijd heel fijn om te horen. Het behalen van mijn diploma van Bas de Recht is ook een hoogtepunt, maar het mooiste is toch wel als je eigen fokpaarden goed gaan in de sport. Hierdoor is de merrie waarmee ik ben begonnen nu een prestatie merrie”.

Een inspiratie voor Anita is dan niemand minder dan Bas de Recht. “Ik vind het heel gaaf om te zien hoe hij paarden die zijn afgeschreven of de stempel gevaarlijk hebben gekregen toch weer op een correcte manier aan het lopen krijgt”.

Anita, bedankt voor je tijd om mee te werken aan deze blogpost. Ik ben benieuwd wat de toekomst voor je in petto heeft.

Je kan Anita volgen op Facebook.