Erica Horse Care - Brengt paarden in balans - De paardenvrouw

Erica Horse Care

Erica Horse Care

Deze keer gaat de paardenvrouw het gesprek aan met de 43-jarige Erica Visser. Erica woont in Krimpen aan de Lek en is op jonge leeftijd al besmet geraakt met het paardenvirus. Ze heeft eigen paarden gehad, voor andere eigenaren de paarden gereden, instructie gegeven en dressuurwedstrijden gejureerd. Uiteindelijk heeft ze haar bedrijf Erica Horse Care opgezet.

Over Erica Horse Care

Binnen haar eigen bedrijf behandelt Erica paarden om zowel fysiek als mentaal in balans te komen. Dit doet ze met behulp van osteopathie, (sport)massages, dry-needling en hirudo therapie. “Osteopathie is een holistische geneeswijze waarbij naar het hele paard wordt gekeken” verteld Erica. “Hierbij zijn de pariëtale, viscerale en het cranio-sacrale systeem van belang. Bij het pariëtale systeem kijken we naar de botten en spieren, bij het viscerale systeem naar de inwendige organen met bloedvaten en het lymfestelsel en bij het cranio-sacrale systeem kijken we naar de bewegelijkheid van de schedel en de hersenvliezen die door wervelkolom tot aan het heiligbeen lopen. Het doel is het herstellen van de oorspronkelijke bewegelijkheid van de verschillende systemen door middel van zachte technieken die zich richten op het paard als geheel”.

Erica over sportmassages en dry-needling

Sportmassage spreekt voor zich, hierbij worden ook de triggerpoints (dit zijn spierknopen) behandeld. Veel van deze triggerpoints kunnen ook behandeld worden met dry-needling. Bij dry-needling maak je gebruik van een ‘droge’ naald, er wordt dus gaan vloeistof in de spier gebracht. Dry-needling moet je niet verwarren met acupunctuur. Hoewel er veel punten overeenkomen met de punten uit acupunctuur, is dry-needling spiergericht”. Het zijn veel verschillende methodes die Erica toepast. Ze geeft daarbij aan dat dry-needling en massages een osteopathische behandeling effectiever maken omdat de doorbloeding beter op gang komt. Doordat de doorbloeding beter wordt, kunnen de afvalstoffen in de spieren sneller worden afgevoerd en de voedingsstoffen juist beter worden aangevoerd.

Hirudo therapie

De naam Hirudo therapie kende ik zelf nog niet, dus ik werd meteen nieuwsgierig. “Hirudo therapie is bloedzuigertherapie. De bloedzuigers zet ik in bij bijvoorbeeld peesblessures, artrose, littekenweefsel, wonden die slecht helen en een piephak. Men noemt deze bloedzuigers ook wel ‘kleine apotheekjes’, het speeksel dat ze afgeven bevat verschillende componenten. Deze componenten werken pijnstillend, bloed verdunnend, ontstekingsremmend, smeert gewrichten, helpt met de regulering van de bloeddruk en hormonen en is antibacterieel. En het is ook nog eens dopingvrij” .

Erica aan het werk, kijk eens hoe ontspannen het paard is!

De weg naar Erica Horse Care

Aan kennis dus absoluut geen gebrek bij Erica. Ik ben daarom heel benieuwd hoe dit werk op haar pad is gekomen. “Van jongs af aan wilde ik al met paarden werken, alleen werd er al snel gezegd dat er niks in de paardenwereld te verdienen valt. Daarom heb ik gekozen voor een kantoorbaan met daarnaast een paard en het lesgeven/jureren. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en wat echt in je zit kun je niet weghalen. Iedere dag dat je met een paard bezig bent kun je je afvragen of en wat je zou kunnen verbeteren. Met lesgeven hebben ruiters vragen of paarden gaan niet meer zoals eerst, hebben een blessure, moeten revalideren, ook als instructeur is het belangrijk om te weten hoe en wanneer een paard correct beweegt”.

Opleiding en studieduur

Vanuit deze nieuwsgierigheid is Erica begonnen met een opleiding tot paarden sportmasseur in 2016. Na het behalen van het diploma, wilde Erica nog meer leren. Om die reden is ze in 2018 begonnen met de opleiding osteopathie voor paarden, hierbij zit ze nu in de afrondende fase.

De weg lijkt niet lang, maar is wel zwaar. Om de opleidingen te doen moet je echt rekenen op minimaal 20 uur per week studeren. Daarbij is het ook heel belangrijk veel paarden te behandelen en met collega’s contact te houden om scherp te blijven, nieuwe inzichten te delen en elkaar te helpen. Samenwerking is hierin heel belangrijk, want met alleen osteopathie krijg je een paard niet aan het werk. Het is een management om het paard heen. In het begin vond ik het soms moeilijk om die samenwerking op te zoeken, omdat de angst er was dat mensen niet wilden samenwerken, dat ze me niet serieus zouden nemen of mij als concurrent zagen”.

De start van Erica Horse Care

Uiteindelijk is Erica haar eigen bedrijf begonnen onder de naam Erica Horse Care. Als ondernemer zijnde vindt Erica het soms lastig om zakelijk te zijn. “Ik doe wat goed voelt. Als ik er zelf achter sta, dan voer ik het uit. Als ik erover twijfel, dan laat ik het. Eens per twee maanden spar ik met een ondernemerscoach. We hebben het dan over verschillende hindernissen en hoe ik deze het beste kan nemen. Verschillende wegen leiden naar Rome, maar wie zegt dat ik naar Rome wil?

Wat ook lastig is aan het zijn van een ondernemer is het krijgen van klanten volgens Erica, maar ook de onzekerheid of je over drie maanden nog wel wat in de agenda hebt staan. “Ik ben geen type die mijzelf verkoopt door mezelf aan te prijzen, hierdoor ben ik minder zichtbaar. Concurrentie zie ik niet, ik ben juist van het samenwerken en niet het tegen elkaar opboksen. Deze negativiteit brengt uiteindelijk niemand wat goeds. Daarnaast past ook simpelweg niet elke behandelaar bij elk paard of eigenaar en soms kan afwisseling van behandelaar in de loop ter tijd ook nodig zijn”.

Het paard staat voorop

Erica verteld dat ze de lastige punten naast zich neerlegt. Ze vindt het belangrijker om de dingen die ze doet goed te doen, dan het snel opbouwen van een praktijk. “Als ik denk dat er een andere weg voor het paard nodig is, dan zal ik dat altijd aangeven. Het paard moet geholpen worden en ik weet ook heel goed hoe het is om steeds aan een lijntje te worden gehouden door steeds maar weer te behandelen. Dit wil ik niet voor mijn klanten, iedereen is gebaat bij duidelijkheid. Ik weet van mijzelf dat ik geen tien paarden op een dag kan doen. Ik moet (en wil) bij het laatste paard net zo fit zijn als het eerste paard”.

Een zware weg met veel voldoening

Wie dit pad ook wil bewandelen, kan rekenen op een hoop studie. Het is ook heel belangrijk om passie te hebben, zowel voor het vak als voor de paarden. “Een behandeling duurt bijvoorbeeld 1,5 uur. Los daarvan ben ik vaak nog aan het overleggen, studeren en pluis ik dingen uit om de eigenaar nog verder op weg te helpen. Daarnaast is het lichamelijk vrij zwaar en kan de mentale belasting ook wel eens hoog zijn. Een paard ligt niet stil op een behandeltafel en kan niet vertellen waar hij of zij last van heeft, dus je moet ook wel een beetje van puzzelen houden” vertelt Erica.

Maar, wanneer ze een bericht krijgt met dat het paard onwijs vooruit is gegaan, of dat het paard weer op pad kan naar een wedstrijd of het bos wat men voorheen nooit verwacht had: “Dan is dat heel erg gaaf. Daar kan ik echt blij van worden, want dat is waarom ik het doe” vertelt Erica.

Als je dezelfde droom hebt als Erica, dan vertelt ze dat je er goed over na moet denken, maar als de passie er echt is, je er gewoon voor moet gaan. Als je nog niet veel ervaring hebt met paarden of het behandelen van paarden, dan raadt ze je aan om eerst eens een paar keer mee te lopen om te zien of het echt iets voor je is.

Waarvoor kun je bij Erica terecht

Je kan bij Erica terecht voor diverse problemen zoals: staken, bokken/steigeren, niet willen of kunnen verzamelen, een hupsje maken van de overgang naar draf, overspringen in galop, niet aan willen galopperen, scheef achterwaarts, scheve voeten, scheeflopen, onrust/lusteloosheid, singelnijd, angst, aanleuning problemen en schrikkerig zijn, prestaties die minder worden en uiteraard voor vragen.

Erica, bedankt voor het delen van jouw verhaal!

Wil je meer weten? Bekijk dan de website of de Facebookpagina van het bedrijf van Erica.