Hersenschudding na val van paard - De paardenvrouw

Hersenschudding na val van paard

Hersenschudding na val van paard

Gisteren was ik naar de IKEA om mijn klerenkast uit te kunnen bereiden voor mijn paardenspullen. In mijn Pax kast heb ik nu een tussenstuk met ruimte voor mijn paardrijlaarzen, broeken en nieuwe cap. Mijn oude cap is inmiddels met pensioen gestuurd, ik vond dat het hoog tijd was om het ter vervangen na zeker 12 jaar en heel wat valpartijen *oeps*. Eigenlijk is je cap na een flinke val al niet meer betrouwbaar en zou je het al moeten vervangen. Zeker niet als je een hersenschudding hebt na een val van het paard. Ik denk dat ik niet de enige ben die me er schuldig aan heeft gemaakt om er nog een poos mee door te rijden, ondanks dat ik al heel wat klappen tegen mijn hoofd heb gehad.

Ik heb het geluk gehad dat ik nooit ernstige verwondingen aan een val heb overgehouden. Een blauwe plek hier, een schrammetje daar… Het ergste tot nu toe was een hersenschudding, maar ook dat deed me niet heel veel omdat ik niet heel kleinzerig ben. Maar, dit is wel het punt waar ik het vandaag over wil hebben met jullie: een hersenschudding. Ik heb (denk ik) altijd geluk gehad ermee, maar rijden met een hersenschudding (na een val van het paard) is heel gevaarlijk en wordt nog erg onderschat. “Ik voel me toch prima, waarom kan ik dan niet rijden?” waren woorden die dan over mijn lippen kwamen. Als de paardenvrouw zal je uitleggen waarom.

Een hersenschudding (na val)

Op de website van de Hersenstichting wordt een hersenschudding als volgt beschreven: “Als het hoofd een klap krijgt, dan kan het hersenweefsel beschadigd raken. Soms ontstaat hierdoor schade aan de buitenkant van de hersenen, maar ook de hersenen zelf en de bloedvaten die de hersenen van zuurstof voorzien kunnen beschadigd raken. In dat geval is er een hersenletsel. Om precies te zijn: traumatisch hersenletsel, want het letsel is een gevolg van een ongeval, ofwel trauma. Een hersenschudding valt in de categorie licht traumatisch hersenletsel. In de meeste gevallen is er geen blijvende schade. Wel kan het een aantal weken tot maanden duren voordat iemand volledig hersteld is”. Eén van de vele misvattingen van een hersenschudding, is dat het alleen ontstaat bij een klap tegen het hoofd. Niets is minder waar, want ook een val op bijvoorbeeld je rug kan een hersenschudding tot gevolg hebben.

Een hersenschudding is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Stil, niet huilen
  • Verward
  • Misselijk en/of braken
  • Sufheid
  • Instabiel lopen
  • Duizeligheid

Een hersenschudding is dus iets dat je absoluut niet moet onderschatten. Als je met een hersenschudding gaat paardrijden, dan kun je het vergelijken met autorijden met een glaasje op. Je loopt groter risico op andere blessures, je bent niet scherp, je prestaties gaan achteruit, maar nog wel het gevaarlijkste: bij een ernstige hersenschudding kun je ook tijdens het herstelproces nog eens bewusteloos raken, stel je voor dat je dan net op je paard zit…

Wat kun je doen als iemand van het paard valt?

Als iemand van zijn paard valt, kun je het beste de persoon enkele simpele vragen stellen. Je doet er verstandig aan om dit altijd te doen bij een lelijke val, simpelweg omdat een hersenschudding van buitenaf niet te zien is.

  1. Het testen van de oriëntatie in tijd, plaats en persoon. Stel vragen als: waar ben je, wie is er bij je, weet je welke dag het is vandaag?
  2. Test de concentratie. Laat de persoon bijvoorbeeld de dagen van de week achterstevoren opnoemen of kan de persoon tot 30 tellen?
  3. Test het geheugen. Stel vragen als: wat is er net gebeurd, op welk paard rij je, wat heb je gisteren gedaan, wat deed je vorige week tijdens de les?

Bij twijfel: huisarts

Een hersenschudding is niet van buitenaf te zien en kan daarom een gevaarlijk gevolg van een val zijn. Bij twijfel, ga altijd naar de huisarts. Een afspraak bij de huisarts is toch gratis in Nederland, omdat dit allemaal in ons zorgpakket zit. Schroom dus niet om naar de huisarts te gaan voor controle. Mocht hij twijfelen en je verder willen laten onderzoeken, dan is het alleen maar goed dat je toch bent gegaan. Je hersenen moeten nog je hele leven mee, dus zorg er goed voor.

Heb je bij elke val van je paard een hersenschudding? Ik hoop het niet voor je, maar bij een lelijke val kan dat zomaar het geval zijn. Gelukkig kun je het zelf beperken door een cap te dragen en bijvoorbeeld een keer een valtraining te doen. Heb je toch een hersenschudding? Neem dit dan serieus en wacht je herstelperiode af voor je weer op je paard stapt. Better safe than sorry.

Bron: De Hersenstichting.