Het paard als coach - Hadewich Gerlach - De paardenvrouw

Het paard als coach

Het paard als coach

Voor deze gastblog ga ik van de paardenvrouw het gesprek aan met de 41-jarige Hadewich Gerlach. Hadewich woont in Dieren (Gelderland), maar gaat elders in de regio wat groener wonen. Het paard als coach is de manier waarop Hadewich mensen coacht. Ikzelf had hier wel eens wat over gelezen. Ondanks dat is het natuurlijk nog veel toffer om het te horen van iemand wie het haar beroep heeft gemaakt. Dit doet Hadewich vanuit haar bedrijf Wei Zijn.

Wat houd een paard als coach in?

Zoals benoemd coacht Hadewich mensen met behulp van paarden. De paarden lopen tijdens zo’n coaching sessie los door de wei en reageren op wat er gebeurt in een sessie. “Paarden streven altijd naar harmonie, balans en gezondheid in een groep of kudde” verteld Hadewich. “Dat maakt dat ze ook bij de mensen die in de wei komen laten zien hoe zij het meest gezond en in hun kracht kunnen zijn. Soms wijzen ze letterlijk een plek aan in ons lichaam waar een blokkade zit. Maar ze reageren ook op de vraag waarmee je je verbindt. Vervolgens laten ze het zien wanneer iets authentiek is en klopt.”

Volgens Hadewich kunnen mensen op deze manier heel veel van paarden leren. Omdat een sessie zo visueel is, denken mensen vaak nog lang terug aan wat er gebeurde in de wei. “Los daarvan kan een paard, waar nodig, ook troosten of helpen om stress los te laten” geeft Hadewich aan.

Hoe het begonnen is

Coachen met paarden vind ik een prachtig vak en ik denk ook dat het niet voor iedereen is weggelegd. Daarom ben ik benieuwd hoe het bij Hadewich op haar pad is gekomen. Ze vertelt dat ze vroeger altijd al een paardenmeisje was en daarnaast ook gek op dieren is. Uiteindelijk is ze maatschappelijk werk gaan studeren waarna ze zo’n 16 jaar werkzaam is geweest in de hulpverlening en psychiatrie.

Nadat Hadewich zelf ziek werd en verhuisde, is ze gestart met werken in een tbs-kliniek. “Ik deed de verzorging van de paarden samen met de cliënten, dit heb ik twee jaar gedaan. Dit groeide steeds meer uit tot ‘spiegelen’ met paarden. Ik zag hoe mooi mens en dier op elkaar reageerden. In diezelfde periode ben ik 10 lange weekenden naar België gegaan voor een training. Hier leerde ik hoe ik paarden naast me kon inzetten om mensen te begeleiden.

De start van Wei Zijn

De ervaring en opleiding die ik al had met dieren en het begeleiden van mensen kwam hier mooi samen. Dit leidde tot de start van mijn bedrijf Wei Zijn in 2015. In dezelfde periode kwam ook mijn eigen paard in mijn leven. Ik kende hem al van de opleiding die ik deed in de Ardennen. We zijn samen meteen gestart met het begeleiden van mensen bij mijn paard en zijn kudde in de wei.

De jarenlange ervaring die Hadewich heeft opgedaan kwamen goed tot hun recht in haar bedrijf Wei Zijn. Zoals elke startende ondernemer zijn er vaak elementen waar je tegenaan loopt. Op de vraag waar Hadewich tegenaan liep bij de start van haar bedrijf antwoorde ze het volgende: “De grootste uitdaging was vooral dat naast de ervaring, kennis en intuïtie die ik had opgedaan, ondernemer zijn ook een vak apart is. Ik mocht veel leren over zakelijk zijn, mezelf laten zien, klanten aantrekken en noem maar op. Maar als ik advies mag geven aan de mensen met dezelfde droom dan zou ik zeggen: volg je gevoel en doe veel ervaring op.

Coachen met paarden

Het is een prachtig vak maar het is ook heel belangrijk dat je goed oog hebt voor het paard, of de paarden, waarmee je mag samenwerken en uiteraard is het ook belangrijk dat je de klant op kan vangen als er moeilijke thema’s omhoogkomen”.  Als het jouw droom is om ook te gaan coachen met paarden, dan is het interessant om te weten dat Hadewich ook (intensieve) trainingen geeft aan mensen die willen leren hoe je paarden inzet bij je werk. Dit geeft je meteen een goed beeld of het vak wel echt bij je past en ook wat je nog mag leren en onderzoeken.

Coachen met paarden is dus zeker geen beroep wat je ‘eventjes’ doet. Los van dat het je moet liggen, gaat er ook veel tijd en energie in zitten. Zowel in het leren werken met paarden als het opzetten van de business. Ondanks dat is het ook een heel mooi vak. Als ik aan Hadewich vraag wat het mooiste is wat ze heeft meegemaakt, krijg ik een glimlach. “Dat is moeilijk kiezen, want door de jaren heen waren er zoveel magische momenten. Ik heb veel volwassenen begeleid, maar ook kinderen op een zorgmanege. Trajecten, sessies, workshops en trainingen mocht ik geven aan individuen en soms ook aan teams. Het mooiste is hoe alles meedoet, de hele natuur eromheen, zelfs het weer past vaak bij de sessie.

Hoe de natuur meecoacht

Een keer gingen alle acht paarden liggen toen er iemand kwam die midden in een burn-out zat en echt rust nodig had. Een andere keer ging het over de kracht die de moeder en dochter die bij me waren hadden. En opeens begonnen de paardjes (ik begeleid op dit moment mensen in de kudde van mijn Shetlander) onophoudelijk te rennen. Een sessie waarin iemand uit de kliniek met tranen in zijn ogen stond omdat hij de sterke connectie opeens voelde. Of vier ooievaars die overvliegen als het over iemands vier kindjes ging. Het is zo mooi en bijzonder dat het bijna niet uit te leggen is, laat staan om het mooiste moment eruit te kiezen, haha!”.

Zoals ieder beroep, kost ook dit beroep tijd en moeite, maar daar krijg je ook een hoop bijzondere en mooie momenten voor terug. Mocht jij dezelfde droom koesteren als Hadewich, volg dan je hart en durf in het diepe te springen. “Wees bereid om heel veel te leren van de paarden zelf, maar ook van het proces om voor jezelf te gaan werken” spreekt Hadewich bemoedigend toe. De beste tip die Hadewich je kan geven is om te vertrouwen. Die tip kreeg zij zelf ook. “Vertrouw erop dat wanneer je er zelf klaar voor bent, er precies datgeen zal gebeuren wat op dat moment nodig is voor de klant.”

Hadewich, bedankt dat je de tijd hebt genomen om jouw verhaal te delen!

Je kan Hadewich volgen op Facebook en een kijkje nemen op haar website. Ben je na het lezen van dit verhaal nieuwsgierig geworden naar coaching met paarden? Neem dan vooral eens contact op met Hadewich om te zien wat het voor jou kan betekenen.