Humaan met paarden, Aniek - De paardenvrouw

Humaan met paarden, Aniek

Humaan met paarden Aniek

Voor deze gastblog geeft de paardenvrouw (letterlijk) het woord aan Aniek Lambi van Humaan met paarden. Aniek is een student veterinaire natuurgeneeskunde en geeft daarnaast les in grondwerk, rechtrichten, vrijheidsdressuur en een hoop andere dingen.

Over Aniek

Ik ben Aniek Lambi, 21 jaar en ik kom uit Kerkrade. Ik ben altijd al een paardenmeisje geweest en ben op mijn 6e dan ook begonnen met paardrijden. Bij de eerste manege waar ik terecht kwam wist ik gelijk dat dit niet was wat ik wilde doen. Na een half jaar ben ik dan ook naar een andere manege gegaan. Beide maneges waren traditionele maneges, maar de tweede was wel al een stuk beter voor de paarden.

Het liefst reed ik op die paarden waar niemand anders op durfde te rijden. Ik vond het zo interessant waarom ze bij mij anders reageerden dan bij sommige anderen mensen. Na lang zeuren kreeg ik dan uiteindelijk ook mijn eigen paard: Winnetou. Samen met hem heb ik al veel ups en downs meegemaakt. Gelukkig kwam toen Mireille Gehlen op mijn pad van Humaan met paarden. Door haar heb ik ingezien wat paarden eigenlijk zijn. Hoe ze in de natuur leven en waarom ze doen zoals ze doen in hun huidige situatie. Dit heeft me zeker geïnspireerd tot waar ik nu ben.

Het begin bij Humaan met paarden

Ik ben begonnen door een stage te gaan lopen bij stal Gehlen. In het begin was dat alleen maar uitmesten, paarden voeren en ze verzorgen. Maar ik mocht ook steeds ietsje meer helpen met de beginnerslessen, dit deed ik onder begeleiding natuurlijk. Na een tijdje heb ik Winnetou daar naartoe verhuisd. Dit was echt een wereld van verschil: van een traditionele manege huisvesting naar 24/7 buiten in kudde verband. Hij kon eindelijk paard worden.

Omdat ik steeds wat meer mee ging draaien in de lessen, werd het tijd dat ik een diploma ging halen. In 2019 heb ik mijn Centred Riding level 1 gehaald. Naast de rijlessen geef ik ook lessen in grondwerk, rechtrichten en vrijheidsdressuur. Hier heb ik geen diploma’s in, maar dit heb ik vooral geleerd door veel lessen te volgen bij Mireille en door zelf dingen op te zoeken en dat uit te proberen met mijn eigen paarden. Dat is ook wel hoe ik in elkaar zit.

Ik vind niet dat er maar één trainingsmethode is die werkt. Ik leer over veel verschillende stijlen en van elke stijl kies ik elementen waarvan ik vind dat ze bij me passen en dat ze werken en op basis daarvan creëer ik mijn eigen trainingsmethode. Het belangrijkste is hierbij dat je naar het paard als individu kijkt. Je kijkt wat hij op dat moment precies nodig heeft en dat kan vandaag iets heel anders zijn dan morgen.

Ik werk het liefst zelf met trainingspaarden. Bijvoorbeeld zadelmak maken, doorrijden, trailerladen of diverse gedragsproblemen helpen op te lossen of te voorkomen door een betere training en een beter inzicht te geven in wat je paard nodig heeft.

De start van de onderneming

Nadat ik mijn diploma heb gehaald heb ik mezelf gelijk ingeschreven bij de kamer van koophandel. Hierdoor kon ik samen met Mireille gaan werken. Op stal Gehlen geven we les aan iedereen: jong en oud, van beginner tot ervaren ruiter. We rijden vooral bitloos en leren de kinderen ook rijden op een barebackpad waardoor ze eerst meer balans krijgen en meer samen met het paard gaan bewegen.

Naast rijden doen we ook van alles op de grond: vrijheidsdressuur, rechtrichten, grondwerk, vrijwerken, lange teugelen en nog een hoop andere dingen. Het draait hier op stal om connectie en samenwerking met jouw paard.

Naast Humaan met paarden…

Naast mijn werk met de paarden op stal ben ik ook nog bezig met mijn studie veterinaire natuurgeneeskunde. Dit sluit ontzettend mooi aan op mijn huidige werk. De holistische visie neem je namelijk mee in alles wat je doet en ik zou als ik afgestudeerd ben dit ook graag gaan combineren. Ik denk dat de trainingspaarden en de lesklanten enorm kunnen profiteren van de kennis die dat met zich meebrengt. Hier zal ik nog veel paarden mee kunnen gaan helpen wanneer iets echt lichamelijk of mentaal zit dat niet door middel van een training opgelost kan worden.

Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders altijd vonden dat ik moest doen wat ik leuk vind en wat bij me past. Veterinaire natuurgeneeskunde is een particuliere opleiding waardoor het dus best veel geld kost en dan is het nog de vraag hoe snel en hoeveel werk je vindt als je klaar bent. Is het genoeg om je brood mee te verdienen? Als je geluk hebt wel, maar ik denk dat je altijd nog iets anders achter de hand moet hebben.

Ik ben dan ook echt blij met hoe alles gelopen is. Ik ben heel geleidelijk de paarden business ingerold bij stal Gehlen. Zodra ik afgestudeerd ben wil ik hier ook mee verder gaan en daarnaast mijn eigen praktijk opbouwen. Mocht dit niet genoeg zijn, dan zoek ik nog wel een bijbaan. We zien wel hoe alles loopt. Je kunt toch niet je hele leven vooruitplannen.

Uitdagingen in de paardenwereld

Een grote uitdaging in de paardenwereld is dat je achter je eigen mening moet blijven staan. Er zijn zoveel mensen die zelf menen dat ze het beter weten en daar moet je je niet door van je stuk laten brengen. Zorg dat je in jezelf blijft geloven en volg je hart. Dat is echt heel belangrijk! Blijf achter jezelf staan en ga niet mee in de visie van anderen als jij die niet volgt.

Er wordt nog steeds wel eens tegen me gezegd dat ik maar gewoon les moet geven, ook al willen die mensen het meer op hun manier dan op de mijne. Maar als mijn gevoel nee zegt dan ga ik het ook niet doen. En ja, natuurlijk loop ik zo geld mis. En dan heb ik makkelijk praten als ik nog thuis woon en studeer, maar ik vind echt dat je achter jezelf moet staan en je niet moet laten verleiden door anderen. Daarnaast ben ik iemand die gelooft dat alles met een reden gebeurt en dat dat wat ik nodig heb ook wel op mijn pad komt. Ik ga nu niet in het begin alles aangrijpen om maar les te kunnen geven. Het moet me wel een goed gevoel geven en bij me passen. Als het te ver gaat doe ik het niet.

Mensen kunnen mij benaderen voor elke training die ze nodig hebben voor hun paard. Wel op een voor het paard zo vriendelijk en natuurlijk mogelijke manier. Dat stel ik af op het paard en op het moment. Dit kan gaan over doorrijden, zadelmak maken, helpen bij diverse gedragsproblemen enzovoorts. Over een jaartje kun je ook bij mij terecht voor al je medische vragen. Dan ben ik afgestudeerd natuurgeneeskundig therapeut.

De toekomst

Mijn plannen voor de toekomst zijn om, naast Humaan met paarden, mijn eigen bedrijf verder uit te breiden. Ik wil graag consulten doen als natuurgeneeskundig therapeut en ik wil ook graag meer gaan doen in het trainen van paarden. Ik ben zelf enorm graag met ze bezig. Verder plan ik niet te specifiek te ver vooruit. Ik zie wel wat er verder nog op mijn pad komt van opleidingen en cursussen.

Wat ik iedereen wil meegeven is om te luisteren naar je gevoel en vooral zelf na te blijven denken. Laat je niet zomaar iets wijsmaken door anderen. Je mag aannemen wat ze zeggen, maar denk er zelf ook even over na. Er is bijna geen enkele situatie zwart-wit, wat sommige mensen ook roepen. Ga na wat het juiste is op dat moment voor jezelf en voor je paard.

Niet iedereen heeft een paard in de meest ideale situatie en daar kun je niet altijd iets aan veranderen. Maak het voor je paard zo optimaal mogelijk en zorg vooral dat je intentie juist blijft. Luister naar je paard en ga het gesprek aan, sta altijd open om verder te leren dan kom je er wel!