Indra Freestyle instructrice - Verbeter jullie band - De paardenvrouw

Indra Freestyle instructrice

Indra Freestyle Instructrice

Voor deze gastblog ga ik van de paardenvrouw het gesprek aan met Indra. Indra heeft van haar passie haar beroep gemaakt en is werkzaam als Freestyle instructrice.

Freestyle instructrice, wat houdt dat in?

Als Freestyle instructrice geef ik les aan mensen met eigen (verzorg)pony/paard op locatie. Dit kan bij je thuis zijn, op de pensionstal of op de manege. Ik geef les in de technieken loswerken, grondwerk en dubbele lange lijnen. Los daarvan geef ik ook les in vrijheidsdressuur. Dat beoefen ik zelf ook fanatiek met mijn eigen Shetlander Polly. Als laatste organiseer ik ook workshops en clinics”. Ik volg Indra al een tijdje op Instagram en zie dit inderdaad vaak voorbij komen op haar tijdlijn. Hoewel ik het veel zie, heb ik me er nooit echt in verdiept. Ik ben daarom erg nieuwsgierig wat het allemaal inhoud.

Loswerken

Tijdens het loswerken ga je met een loslopend paard aan de slag. Dit is een hele mooie en pure manier van training, omdat je met je paard communiceert door lichaamstaal en houding. Je werkt alleen met een leadrope. Er komen geen zweep, verbale woorden of dwangmiddelen aan te pas. Het loswerken is dus gebaseerd op de natuurlijke eigenschappen van het paard en zijn taal. Bij grondwerk focussen we ons op de controle naast het paard. Ik werk dan met een trainingshalster en een leadrope. Ik doe basis oefeningen zoals leiden, volgen, halthouden en achterwaarts. Maar ook op de cirkel zetten en keertwendingen om de voor- en achterhand.

Je kunt hierin ook schriktraining oppakken, dus met je paard over een zeiltje, door een slingergordijn of tussen een smalle doorgang lopen. Zo kun je het paard voorbereiden op verschillende situaties. Daarnaast werk ik dus met dubbele lange lijnen. In mijn optiek is dit dé brug van het grondwerk naar het rijden toe. Hierin gaan we aan de slag met de rij typische balans van het paard. Een paard loopt van nature in zijn zogeheten natuurlijke balans: holle rug en zijn hoofd naar buiten. Aan de lange lijnen trainen we de stelling en buiging. Zo bereid je het paard zo goed mogelijk voor op het juist gebruiken van zijn lichaam om de ruiter goed te kunnen dragen”.

Los hiervan verteld Indra dat ze specialisaties heeft gevolgd in instructiepsychologie en probleempaarden. “Dat klopt, ik vind psychologie namelijk mega interessant! Zowel de psychologie van het paard als van de mens. Ik implementeer dit in mijn lessen. Niet elke leerling leert op dezelfde manier. Je hebt mensen die leren van kijken of juist doen. In mijn lessen is het dan ook een samenwerking, geen eenrichtingsverkeer. Er is alle ruimte om vragen te stellen of ergens op in te gaan. Ik vind het juist fijn als leerlingen vragen na een opdracht, ja maar waarom dan? Ik vind het ontzettend belangrijk dat je weet wat je doet maar ook waarom je dat doet en wat daarvan dan het gewenste resultaat is”.

Probleempaarden klinkt heel ‘heftig’ maar kunnen verschillen van steigeren, naar tilt de benen niet op tijdens het hoeven krabben. Je hoeft geen grote problemen te hebben om miscommunicatie te ervaren in de samenwerking met jouw paard, want dat is eigenlijk waar het dan op neerkomt”. Indra helpt mensen dus om meer plezier te krijgen met hun paard of pony. Dit doet ze door problemen op te lossen en, als het nodig is, je een andere techniek te laten proberen. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk plezier beleven aan jouw passie en maatje en dan is het erg vervelend als jouw paard bijvoorbeeld niet uit het weiland te halen is. Dat staat jouw plezier dan erg in de weg. Als je dit soort problemen ervaart met jouw paard of pony, dan is Indra een goede om te raadplegen.

Hoe het allemaal begon

De liefde voor paarden is bij Indra, zoals bij velen anderen, al heel jong begonnen. Toch ben ik benieuwd hoe ze dan uiteindelijk bij Freestyle instructrice is uitgekomen.

Op mijn 6e begon ik heel laagdrempelig en spelenderwijs met paardrijden. Toen ik 9 jaar was, kreeg ik Polly: een shetlander veulentje. Met Polly ben ik vrijheidsdressuur gaan doen en daardoor heb ik mega veel geleerd over hoe een paard leert en hoe hij in elkaar zit. Na de middelbare school moest ik een vervolgopleiding kiezen. De paarden werden afgeraden, maar mijn ouders hebben mij altijd aangemoedigd om mijn hart en passie te volgen. Ik ben uiteindelijk de opleiding Diermanagement gaan doen. Dit is een MBO 4 opleiding die over veel verschillende diersoorten ging, ondanks dat bleven de paarden natuurlijk het allerleukste. Uiteindelijk heb ik dus ook bijna alle stages op verschillende stallen doorgebracht. In het eerste jaar ben ik uitgekozen om een buitenlandse stage te doen in Finland. Daar heb ik op een stal gewerkt met IJslandse paarden, dit was ontzettend gaaf!”

Ik weet ook al heel lang dat ik les wil geven. Ik haal veel energie aan het helpen van andere mensen door het overdragen van mijn kennis. Na mijn opleiding keek ik naar welke opleidingen daar geschikt voor waren. Ik kwam al vrij snel bij de ORUN-opleiding van de KNHS uit, maar ik schrok van de eisen die daar gesteld werden. Dit was voor mij helemaal niet haalbaar, want één van de eisen was een wedstrijdpaard en waar moest ik die vandaan toveren?”

Ik heb altijd gedacht dat het anders kon. Kijk bijvoorbeeld naar de traditionele manier van beleren: zadel erop, flink aan de longe en als het paard afgemat is er dan op gaan zitten. Dit past niet bij mij en het voelde ook nooit goed. Het zou toch ook met veel meer rust en plezier moeten kunnen? Tijdens een clinic zag ik Emiel Voest werken met een paard in alle rust, met veel geduld en afgestemd op de natuurlijke eigenschappen van het paard. Toen wist ik het zeker! Dit zijn de antwoorden die ik altijd gezocht heb, dit past bij mij. Ik heb daarom een open dag bezocht en daarna mezelf meteen ingeschreven voor het eerste jaar. Daarnaast heb ik de specialisaties probleempaarden en instructiepsychologie daar dus gevolgd en eind augustus mag ik beginnen met de specialisatie trailerladen”.

Ondernemen in de paardenwereld

Aan kennis en ervaring dus geen gebrek bij Indra, maar om het te redden als ondernemer in de paardenwereld, heb je meer nodig dan enkel de kennis van je vakgebied. Ondernemer zijn is namelijk ook een vak op zich. Daarom ben ik benieuwd hoe bij Indra het ondernemen bevalt en wat voor haar daarin de grootste uitdagingen zijn. “Het lastigste van het zijn van een ondernemer, is het zijn van een ondernemer. Er is geen boekje met regels of een stappenplan over hoe je het aan moet pakken. Je vak uitoefenen is één ding, maar ondernemer zijn betekent ook dat je een boekhouding moet bijhouden. Gelukkig heb ik een hele fijne boekhouder bij wie ik altijd terecht kan met vragen en obstakels.

Verder is voor mij een grote uitdaging van het ondernemen in de paardenwereld toch wel de vraag; wat maakt jou uniek? Er zijn al zoveel instructeurs of andere professionals in de paardenwereld. Wat voeg jij dan toe? Wat maakt jou speciaal? Waar liggen je kwaliteiten? Nu ik al een tijdje ondernemer ben merk ik dat het enige wat jou uniek maakt jijzelf bent. Het heeft niet zoveel te maken met wat je aanbiedt maar wie je bent, waar je voor staat, wat je missie is, hoe je dit wilt gaan bereiken, wat geef je mee in je lessen enzovoorts. En ik merk ook dat je dit alleen maar kunt uitvinden door te DOEN! Ik werk nu een jaar als eigen bedrijf en elke dag leer ik weer nieuwe dingen bij en bedenk ik nieuwe ideeën. Gelukkig vind ik het ondernemerschap ook heel leuk, dat helpt enorm”.

Ondernemen is niet altijd makkelijk, maar het is wel heel gaaf om je eigen pad te bewandelen. Los van uitdagingen, geeft het ook heel veel mooie momenten terug. Als voorbeeld noemt Indra een workshop die zij mocht geven. “Ik heb een workshop vrijheidsdressuur mogen verzorgen voor een ponykamp. 18 meiden met paarden les mogen geven samen met de theorie. Daar maak je een planning voor en een voorstelling en verwachting. En als dan alles klopt, en iedereen is daarna helemaal enthousiast en tevreden. Ja dat is toch wel het meeste toffe. En ik blijf het gewoon elke keer weer heel gaaf vinden als mensen je vragen of je ze les wilt komen geven. Dat mensen dan met een vraag komen of een probleem en dat je dan uiteindelijk dat probleem kunt oplossen en dat mensen weer plezier hebben met hun paard, dat geeft mij energie!”.

Inspiratie

Als we het hebben over haar grote inspiraties dan verteld ze dat ze regelmatig op YouTube te vinden is. Romy Huisman is voor haar een grote inspiratie, ze heet Snuitable op YouTube. “Zij is zelf ook instructrice maar de manier hoe zij met paarden omgaat vind ik heel inspirerend. Zij blijft helemaal haar zelf en dat vind ik echt heel leuk om te volgen”. Daarnaast noemt Indra ook Jill Huijbregts omdat zij een kei in ondernemen is. Hoe ze haar online community heeft opgebouwd, haar eigen stal heeft en ook nog eens een eigen kledinglijn heeft… “Dat vind ik wel heel gaaf” verteld Indra.

Als dit vakgebied jou ook aanspreekt, dan is de beste tip die Indra je kan geven om je gevoel te volgen. Probeer niet alles te overdenken, jouw gevoel geeft wel aan wat goed is en wat niet goed is. Daarna is het een kwestie van doen.

Indra, bedankt voor het delen van jouw verhaal!

Indra is met haar bedrijf actief op Facebook, Instagram en YouTube. Daarnaast heeft ze ook nog een website waar relevante informatie te vinden is.