Jouw mindset en paarden - De invloed die jij hebt - De paardenvrouw

Jouw mindset en paarden

Jouw mindset bij paarden

Deze keer een blogpost gericht aan jou, de paardeneigenaar of liefhebber. Want wat jij je moeten realiseren, is dat jouw mindset een grote invloed heeft op paarden en hun mindset. Hoe jij je voelt, spiegel je af op je omgeving en zo ook op de paarden om je heen.

Wij mensen zijn vaak bezig met hetgeen dat moet gebeuren. Als ik dit betrek op paarden dan moet het paard vaak dingen. Het paard moet nageven, het paard moet ontspannen, het paard moet zus, het paard moet zo. En wat er dan gebeurt, is dat je voornamelijk werkt vanuit je linkerhersenhelft. De linkerhersenhelft is gericht op doen: prestatie, acties, analytisch denken, ego en verbale taal. Terwijl je tijdens het werken met een paard eigenlijk moet leren om meer gebruik te maken van jouw rechterhersenhelft. Deze is namelijk meer ingericht op voelen en intuïtie. En laat dat nou net hetgeen zijn wat paarden ook gebruiken in hun communicatie.

Jouw houding en intenties

Je moet gaan leren zien en voelen wat er in een situatie gebeurt. Niet jezelf druk maken om irrelevante zaken. Je moet gaan leren begrijpen waarom een paard iets wel of niet doet. Daarbij moet je je realiseren dat jouw eigen houding en intentie een grote rol daarin speelt. Eén van mijn favoriete quotes of all time is:

“If you act like you’ve only got fifteen minutes, it will take all day. Act like you’ve got all day, it will take fifteen minutes.” – Monty Roberts.

Dus, hoe meer druk je ergens op legt omdat het snel moet: des te langer het waarschijnlijk gaat duren. Hoe meer tijd je ergens voor neemt, des te meer rust er is: des te sneller het gedaan is. Als je erop let, zal je merken dat je met een negatieve mindset veel gehaaster, gestrester en sneller geprikkeld bent. Dit is ook de energie die je overbrengt op het paard. Vervolgens begrijpt het paard het niet en gaat hij staken, waardoor jij gefrustreerder raakt: een eindeloze neerwaartse spiraal.

Als jij positief bent, dan zal je merken dat je veel relaxter bent en meer rust uitstraalt. Je bent bewuster in jouw omgeving en duidelijker in je signalen. Dit resulteert erin dat je paard je beter gaat begrijpen en hetgeen wat je graag wilt, waarschijnlijk sneller gedaan krijgt. En is het niet sneller gedaan? Dan is dat niet erg. Vanuit een positieve mindset ben je bezig in het moment en met de kleine stappen, niet met het grote einddoel.

Jouw mindset in een training met paarden

Jouw eigen mindset is dus erg belangrijk in de omgang met paarden. Het kan zijn dat je voor jezelf moet toegeven dat jouw mindset nog niet zo goed is en dat is oké. Het is namelijk oké om fouten te maken, want hier leer je van. Uiteindelijk is alles een zoekproces voor ons allemaal en dat geldt ook voor paarden.

Als je jezelf toestaat om fouten te maken, dan moet je jouw paard dat ook toestaan. Zodra je in een training iets nieuws van hem verwacht, dan moet je je realiseren dat het paard in het begin niet weet wat jij vraagt. Hij kent het namelijk nog niet. Hij zal fouten gaan maken en het is dan aan jou de taak om vanuit een positieve mindset, met de juiste intenties jouw paard te helpen. Dat doe je niet door hem maar ‘in de krul’ te trekken met brute kracht, maar dat doe je door iedere poging die jouw paard doet in het zoeken naar een antwoord op jouw vraag te erkennen. Door hem te laten zien: ik zie je, ik erken wat je doet, fouten mogen gemaakt worden, geef je het paard ook meer zelfvertrouwen.

Voordelen van deze methode

Om jouw paard op die manier te kunnen helpen, is het belangrijk dat je ten alle tijden gefocust bent op het werk waar je mee bezig bent. Je kunt je niet laten afleiden door andere dingen of ergens je geduld in verliezen. Daarom speelt jouw mindset zo’n grote rol. Als jouw mindset positief is met “we gaan dit samen doen, ongeacht hoe lang het duurt of hoeveel fouten er gemaakt worden” in plaats van negatief met “we gaan dit even snel doen en het moet meteen goed zijn”, dan zal je gaan merken dat er meer ruimte komt voor begrip naar het paard, maar ook dat er meer begrip komt vanuit het paard naar jou. Wat je niet moet vergeten is dat dit voor ons vrij nieuw is en daarom is het soms nog lastig, maar voor paarden is dit, communiceren vanuit mindset en intentie, gesneden koek.

Het klinkt wellicht allemaal een beetje zweverig, maar onder paardenliefhebbers is dat niet zo. Als je aan paardenliefhebbers vraagt wat paarden voor hun betekenen, dan krijg je antwoorden als: een maatje, kameraad, een diepe connectie enzovoorts. Dus dat ‘zweverige’ zijn we allang voorbij.

Jouw mindset verbeteren

Jouw mindset is iets wat je altijd bij je draagt, of je nu met paarden werkt of op een kantoor zit. Het is hetgeen dat bepaalt of jouw glas halfvol of halfleeg is. Het is dus zeer waardevol om hieraan te werken, niet alleen voor de omgeving maar vooral voor jezelf. Zelf heb ik een halfjaar traject gevolgd bij een mindset coach en dit heeft mij heel veel goeds gebracht. Hieronder geef ik je aan aantal tips voor een positieve mindset.

Waardeer de kleine dingen in het leven

De geur van vers gemaaid gras, de ochtendzon die over de horizon naar boven kruipt, de vogels die in de ochtendstilte tjilpen. Kleine geluksmomenten die je even doen stilstaan op een (hectische) dag. Neem het moment in je op en realiseer je hoe fijn het is. Voel dat warme gevoel van geluk door je lichaam gaan. Je kan mij dan niet wijsmaken dat je geen glimlach op je gezicht krijgt samen met een berg energie.

Gedachten zijn precies dat: een gedachte

Negatieve dingen krijgen vaak een prominentere plek in ons leven. Veel aandacht en energie gaat naar die ene afspraak die niet goed verliep, de gemiste deadline of het paard dat zichzelf kreupel heeft gemaakt na een speelpartij in de wei. Omdat er zoveel aandacht en energie naartoe gaat, maken we het vaak veel groter dan het is. Denk maar aan het spreekwoord: van een mug een olifant maken.

Als je merkt dat er veel negativiteit in je de kop op steekt, neem dan een moment voor jezelf om deze negativiteit te ‘analyseren’. Stel jezelf de vragen: “wat is er aan de hand?”, “Waarom voel ik dit?”, “Is dit echt wel zo erg als dat het lijkt?”. Je zal snel merken dat veel dingen meevallen en de dingen die niet meevallen, daar kun je het volgende aan vragen: “Kan ik hier iets aan doen?”. Is het antwoord ja? Doe dat dan. Is het antwoord nee? Laat het dan los.

Veroordeel niet

Dit is een hele lastige, maar wel een hele belangrijke. Oordelende gedachten zijn vanuit de basis vaak negatief. Daarnaast zijn ze ook lang niet altijd correct. Probeer jezelf er telkens aan te herinneren dat je niet het hele verhaal kent. Als iemand op stal je een snauw geeft, denk dan niet: nou degene zal wel […] hebben. Realiseer je dat je vaak niet weet wat iemand doormaakt. Maar realiseer je ook dat het geen invloed heeft op jou. Jij bepaalt wat je je aantrekt van iemand en wat niet. Jij bepaald waardoor je je laat raken. Hetzelfde met paarden. Als het paard tijdens de training iets doet wat niet goed is, denk dan niet: het paard zal wel weer opzettelijk dwars doen. Realiseer je dat het paard het probeert, maar jou niet begrijpt of dat er meer aan de hand is, wellicht heeft het paard wel ergens pijn.

Kortom, jouw houding, mindset en intenties zijn heel belangrijk in de omgang met paarden, maar ook in het leven an sich. Het is dus altijd een goed idee om hier tijd, geld en energie in te steken want geloof mij: het gaat zijn vruchten afwerpen.