Omgaan met (extreme) hitte - Tips voor extreem weer - De paardenvrouw

Omgaan met (extreme) hitte

Omgaan met (extreme) hitte

Omgaan met extreme hitte, weet jij wat je moet doen? Ik weet niet hoe jullie het ervaren, maar ik vind het behoorlijk heet. Ik ben echt een herfst/winter persoon, dus deze warmte word ik niet bepaald vrolijk van. Maar goed, het is ook iets dat niemand in de hand heeft. Het enige wat je kan doen, is je aanpassen en rustig houden. Hoewel paarden vrij goed met warmte kunnen omgaan, kan extreme warmte alsnog gevaarlijk zijn. Gevaren als uitdroging en sloomheid liggen op de loer. Hieronder geef ik, de paardenvrouw, je een aantal tips om met extreme hitte om te gaan.

Extreme hitte? Zorg voor schaduw

Een schuilstal zal helemaal mooi zijn, maar als je deze niet hebt voldoet een goede rij met volle bomen ook. Als deze ook niet aanwezig zijn, moet je soms een beetje creatief worden. Je kan bijvoorbeeld ook een grote partytent opzetten om de paarden schaduw te bieden. Heb je helemaal niks om voor schaduw te zorgen? Dan kun je het beste je paarden even niet op de weide zetten tijdens de ergste hitte. Het aanpassen van het weideschema is met deze warme dagen ook een goed idee.

Pas het weideschema aan

Tussen 12:00 en 15:00 is het het heetste van de dag. In de ochtend, avond en nacht is het wat koeler. Ze de paarden daarom bijvoorbeeld in de nacht op het land en haal ze eruit voordat de ergste hitte begint. Als de ergste hitte voorbij is, kunnen ze het land weer op. Zo draai je het feitelijk gezien een beetje om. Als het in de nacht niet mogelijk is om ze op het land te zetten, probeer ze dan zo vroeg mogelijk op de wei te zetten en tot zo laat mogelijk in de avond buiten te houden.

Voldoende water bij (extreme) hitte

Dit is héél belangrijk: zorg altijd voor voldoende koel drinkwater. Het hoeft niet ijskoud te zijn, paarden vinden water tussen de 15 en 20 graden namelijk het prettigste. Zorg voor grote drinkgelegenheden, kleine bakken worden in de zon namelijk snel warm.

Werk rustiger dan normaal

Ga jij met (extreme) hitte graag buiten hardlopen? Denk het niet. Hoewel paarden goed met warmte kunnen omgaan, is een zware training voor hen in dit weer ook absoluut niet fijn. Beperk de training of train alleen op de koele momenten zoals in de vroege ochtend of late avond. Als je toch met het warme weer gaat trainen, haal dan na de training alle spullen (zadel, beenbeschermers enzovoorts) zo snel mogelijk van het paard af zodat de warmte weg kan.

Afkoelen met water

Om om te gaan met (extreme) hitte, dobber ik het liefste in het zwembad. Paarden kunnen zulke afkoeling ook erg waarderen. Spuit het paard lekker af na een training of tussendoor als hij van de wei af komt. Begin daarbij eerst bij de benen zodat het paard niet schrikt en hij de kans krijgt om te wennen aan het koele water.

Zonnebrand

Ook paarden kunnen verbranden. Een lichte neus of haarloze plekken smeer je daarom het beste in met een zonnebrandcrème. Daarnaast kun je overwegen om een vliegendeken te gebruiken. Een vliegendeken is heel dun en reflecteert de zon waardoor eronder een soort schaduweffect ontstaat. En natuurlijk: ook geen last van vliegen.

Elektrolyten

Verlang je toch een zwaardere training van jouw paard? Geef je paard dan extra elektrolyten om de verloren zouten aan te vullen.