De Paarden Oppas Service van Sandra - De paardenvrouw

Paarden Oppas Service

Paarden Oppas Service van Sandra

Deze week geeft de paardenvrouw het woord aan Sandra. Sandra runt fulltime een paarden oppas service. Dit is een heel andere tak van sport dan dat we tot nu toe al hebben mogen zien. Goed, ik heb genoeg gezegd, ik geef het woord aan Sandra.

Wie is Sandra van de Paarden Oppas Service

Mijn naam is Sandra Oprel. Ik ben in 1968 geboren in Delft en woon nu in een woonboerderij in de buurt van Nijmegen. Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van twee prachtige dochters en een knappe zoon. Twintigers die inmiddels op zichzelf wonen. Mijn man is trainer/coach in persoonlijke ontwikkeling en hij werkt, net als ik, voornamelijk vanuit ons kantoor aan huis. Hier worden wij gezelschap gehouden door onze 2 honden en 2 katten.

Hoewel ik veel paardgereden heb en paarden heb verzorgd, had ik niet gedacht dat ik ooit een paardenbedrijf zou hebben. Ik heb als vertaler Engels-Nederlands/Nederlands-Engels gewerkt in Nederland, Engeland en Barbados. Naast mijn werk genoot ik van mijn dieren thuis. Het werk als vertaler ervaarde ik echter op den duur als vrij eenzaam werk. Daarom maakte ik een carrièreswitch en ging in Barbados werken als evenementen coördinator.

Toen ik terugkwam in Nederland schreef ik de cursus Evenementen Organisatie voor Instituut Laudius. Daarnaast werd ik docent en examinator voor een aantal cursussen bij dit onderwijsinstituut. Dit deed ik naast mijn werk als directiesecretaresse/vertaalster op het hoofdkantoor van de ABN AMRO. Leuk, afwisselend werk en ik had een fijne werkgever. Ik regelde en organiseerde van alles en langzaamaan groeide bij mij het verlangen om dit voor mijzelf te gaan doen. Het liefst wilde ik vanuit huis werken, met flexibele werktijden. Ik schreef op wat mij boeit, wat mijn sterke kanten zijn en welke aspecten/voorwaarden ik belangrijk vind in dagelijks werk. Ik was benieuwd wat er op mij af zou komen en stelde mij open voor een mooie verrassing.

Het ontstaan van de Paarden Oppas Service

Toen kwam het idee van de Paarden Oppas Service. Dit is een bemiddelingsdienst die een ervaren Hippische Verzorger regelt voor de paardenhouder als die met vakantie gaat. De oppas de zorg voor de paarden, honden, katten en andere dieren, de post en telefoon over. In de eerste instantie deed ik dit als hobby, naast mijn fulltimebaan. Uiteindelijk ging ik parttime werken en inmiddels run ik de Paarden Oppas Service fulltime en mag ik mezelf Equipreneur noemen. Het is uitgegroeid van een vriendendienst tot een internationaal opererend bedrijf, waar wekelijks meerdere aanvragen binnenkomen. Ik heb de Zakelijk Succes Academie gedaan om me te bekwamen in het ondernemerschap. Hier kon ik mijn vragen kwijt aan een business coach en sparren met andere ondernemers.

Mijn motto? ‘The difficult I’ll do right now, the impossible will take a little while!’ (tsja: dat Engels blijft er toch af en toe doorheen fietsen!)

De oppas service runnen

Het runnen van de Paarden Oppas Service is heel leuk werk. Mijn mensenkennis, organisatietalent en administratieve vaardigheden zet ik in om bemiddelingen op maat te doen. Ik streef er niet alleen naar om de kennis en ervaring van verzorger aan te laten sluiten bij de opdracht. Ik zoek juist ook een goeie match qua persoonlijkheden. Zo kan er een langdurige samenwerking kan ontstaan tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Waar ik een soms tegenaan loop is dat de paardenoppas niet dezelfde standaard heeft als ikzelf. Daar spreek ik iemand dan ook op aan. Het uitgangspunt is dat je de paardenhouder ontzorgt. Dit kan alleen als de verzorger zich aan het draaiboek houdt. Waaronder de regel om het huis en stallen minstens zo netjes achterlaat als hij/zij ze aantreft.

De evaluatie die ik na iedere paardenoppasopdracht doe met zowel de paardenhouder als de paardenverzorger is daarom essentieel. Ik ben heel selectief en voer daarom altijd een uitgebreide screening uit. Daarnaast bemiddel ik op maat. Gelukkig komt het zelden voor dat een paardenhouder niet helemaal tevreden is.

Veel paardenhouders willen een gescreende, ervaren oppas hebben voor hun paarden en andere dieren. Zo kunnen ze even een break nemen. Ik heb heel veel aan de Marketing gedaan en inmiddels kennen veel paardenhouders de Paarden Oppas Service. De mond-tot-mond reclame van tevreden klanten is natuurlijk helemaal prachtig (en krachtig!)! Ik ben erg gedisciplineerd en mijn vak is een gat in de markt. Het bemiddelingswerk doe ik met liefde. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Paarden Oppas Service in 2019 werd uitgeroepen tot Horses Product van het Jaar.

De groei van de oppas service

Het eerste jaar begon met een handjevol verzorgers en opdrachten. Inmiddels is dit uitgegroeid naar 150 verzorgers door heel Nederland en 300 aanvragen per jaar. Door deze groei ben ik in de gelegenheid om een aantal goede doelen te steunen. Bijvoorbeeld de DVB Foundation (de Club van 100). Zij maken het voor mensen met een beperking mogelijk om paard te rijden. Ik steun ook nog Stichting Dier & Recht.

In mijn werk ben ik met mensen én met dieren bezig. Het is deels zakelijk en deels persoonlijk. Ik leef me in in de paardenhouder en wat voor hem belangrijk is. Dat neem ik vervolgens mee in de manier waarop ik bemiddel. En je komt nog eens ergens! De meeste opdrachten laat ik doen, maar zelf heb ik ook een aantal vaste oppasadresjes in de buurt. Lekker even eruit, vaak in een mooie omgeving, onder de dieren. Daar geniet ik van! Zo nu en dan pas ik zelf eens op. Hierdoor snap ik beter hoe het is voor de mensen die ik inzet bij paardenhouders.

Sandra’s ervaring en wijze woorden

Bijzondere adresjes waren Zuid-Frankrijk en zelfs Peru. Hier heb ik samen met mijn man 5 weken in de Heilige Vallei voor paarden en honden gezorgd heb. Daar vandaan ging het bemiddelingswerk gewoon door, via Skype, telefoon en mail. Niet verkeerd toch, als dat je werk is? Begint het al te kriebelen bij je? Waag die sprong. Ga op zoek naar datgene waar jij blij van wordt en wat financieel ook nog wat oplevert.

Als je in de Hippische Sector wilt werken, spreek dan eens af met verschillende professionals. Praat over hun werk en vraag of je een dagdeel mee mag lopen om goed beeld te krijgen. Zo weet je beter of het wat voor jou is. Stel dat je niet fulltime in de paarden wilt werken, dan is een paardenoppasopdracht wellicht wat voor jou. Vul het aanmeldformulier in. Bij ‘Opmerkingen’ kunt aangeven of je 1 of 2 x per jaar zou willen oppassen (of vaker).

Sandra’s advies aan jou

Ik ben helemaal in mijn sas met mijn werk. Ik word er zelf blij van en kan heel veel paardenhouders en paardenverzorgers blij maken. Mijn advies: blijf niet zitten in een baan die je niet met plezier doet. Schrijf op wat je kan en wil en stuur je verlanglijstje het Universum in. Praat met veel mensen. Vraag wat zij zien als jouw sterke punten en welke baan volgens hen bij jou past. Wees nieuwsgierig en ontdek wat jij kan gaan doen op deze aardbol!