Paarden Oppas Service - De paardenvrouw
In dit artikel
Paarden Oppas Service Sandra

Paarden Oppas Service

Deze week geef ik het woord aan Sandra. Sandra runt fulltime een paarden oppas service, een heel andere tak van sport dan dat we tot nu toe al hebben mogen zien. Goed, ik heb genoeg gezegd, ik geef het woord aan Sandra.

Wie is Sandra

Mijn naam is Sandra Oprel, ik ben in 1968 geboren in Delft en woon nu in een woonboerderij bij de bossen in de buurt van Nijmegen. Ik ben getrouwd en ben de trotse moeder van twee prachtige dochters en een knappe zoon. Twintigers die inmiddels op zichzelf wonen. Mijn man is trainer/coach in persoonlijke ontwikkeling en hij werkt, net als ik, voornamelijk vanuit ons kantoor aan huis. Hier worden wij gezelschap gehouden door onze 2 honden en 2 katten.

Hoewel ik veel paardgereden heb en paarden heb verzorgd, had ik niet gedacht dat ik ooit een paardenbedrijf zou hebben. Ik heb als vertaler Engels-Nederlands/Nederlands-Engels gewerkt in Nederland, Engeland en Barbados en naast mijn werk genoot ik van mijn dieren thuis. Het werk als vertaler ervaarde ik echter op den duur als vrij eenzaam werk, daarom maakte ik een carrièreswitch en ging in Barbados werken als evenementen coördinator.

Toen ik terugkwam in Nederland schreef ik de cursus Evenementen Organisatie voor Instituut Laudius en werd ik docent en examinator voor een aantal cursussen bij dit onderwijsinstituut. Dit deed ik naast mijn werk als directiesecretaresse/vertaalster op het hoofdkantoor van de ABN AMRO. Leuk, afwisselend werk en ik had een fijne werkgever. Ik regelde en organiseerde van alles en langzaamaan groeide bij mij het verlangen om dit voor mijzelf te gaan doen. Het liefst wilde ik vanuit huis werken, met flexibele werktijden. Ik schreef op wat mij boeit, wat mijn sterke kanten zijn en welke aspecten/voorwaarden ik belangrijk vind in dagelijks werk. Ik was benieuwd wat er op mij af zou komen en stelde mij open voor een mooie verrassing.

Toen kwam het idee van de Paarden Oppas Service: een bemiddelingsdienst die een ervaren Hippische Verzorger regelt voor de paardenhouder als die met vakantie gaat. De oppas neemt vanuit het huis van de paardenhouder de zorg voor de paarden, honden, katten en andere dieren, de post en telefoon over. In de eerste instantie deed ik dit als hobby, naast mijn fulltimebaan. Uiteindelijk ging ik parttime werken en inmiddels run ik de Paarden Oppas Service fulltime en mag ik mezelf Equipreneur noemen. Het is uitgegroeid van een vriendendienst tot een internationaal opererend bedrijf, waar wekelijks meerdere aanvragen binnenkomen. Ik heb de Zakelijk Succes Academie gedaan om me te bekwamen in het ondernemerschap, mijn vragen te kunnen stellen aan een businesscoach en te sparren met andere ondernemers.

Mijn motto? ‘The difficult I’ll do right now, the impossible will take a little while!’
(tsja: dat Engels blijft er toch af en toe doorheen fietsen!)

Paarden Oppas Service

Het runnen van de Paarden Oppas Service is heel leuk werk, waarbij ik mijn mensenkennis, organisatietalent en administratieve vaardigheden kan inzetten om bemiddelingen op maat te doen. Ik streef ernaar om niet alleen de kennis en ervaring van de Hippische Verzorger aan te laten sluiten bij de opdracht, maar zoek ook een goeie match qua persoonlijkheden, zodat er een langdurige samenwerking kan ontstaan tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Waar ik een enkele keer tegenaan loop is dat de paardenoppas niet dezelfde hoge standaard heeft als ikzelf. Daar spreek ik zo iemand dan op aan, want het uitgangspunt is dat je de paardenhouder ontzorgt en dat kan alleen als de hippische verzorger zich stipt aan het draaiboek houdt, de handleiding voor hippische verzorgers in acht neemt en huis en stallen minstens zo netjes achterlaat als hij/zij ze aantreft. De evaluatie die ik na iedere paardenoppasopdracht doe met zowel de paardenhouder als de paardenverzorger is daarom essentieel. Omdat ik heel selectief ben en er een uitgebreide screening plaatsvindt voordat iemand bij de Paarden Oppas Service aan de slag mag als Hippische Verzorger én ik bemiddel op maat, komt het gelukkig maar zelden voor dat een paardenhouder niet helemaal tevreden is!

Veel paardenhouders willen dolgraag een goed gescreende, ervaren oppas hebben voor hun paarden en andere dieren, zodat ze even een break kunnen nemen, dus er is veel vraag naar. Ik heb heel veel aan de Marketing gedaan en inmiddels kennen veel paardenhouders de Paarden Oppas Service. De mond-tot-mond reclame van tevreden klanten is natuurlijk helemaal prachtig (en krachtig!)! Ik ben gedisciplineerd en dit in combinatie met het feit dat het een gat in de markt is en ik het bemiddelingswerk met liefde doe, heeft ervoor gezorgd dat de Paarden Oppas Service in 2019 werd uitgeroepen tot Horses Product van het Jaar van Nederland en België! Wat in het eerste jaar begon met slechts een handjevol verzorgers en 10 opdrachten, bestaat anno 2020 uit 150 hippische verzorgers door heel Nederland en daarbuiten en circa 300 aanvragen per jaar! Door deze groei ben ik nu ook in de gelegenheid met de Paarden Oppas Service een aantal goede doelen te steunen, waaronder de DVB Foundation (de Club van 100), die het voor mensen met een beperking mogelijk maakt om paard te rijden en Stichting Dier & Recht.

In mijn werk ben ik met mensen én met dieren bezig. Het is deels zakelijk en deels persoonlijk, omdat ik me inleef in de paardenhouder en wat voor hem/haar belangrijk is en dat benoem en meeneem in de manier waarop ik bemiddel. En je komt nog eens ergens! De meeste opdrachten laat ik doen, maar zelf heb ik ook een aantal vaste oppasadresjes in de buurt. Lekker even eruit, vaak in een mooie omgeving, onder de dieren. Daar geniet ik van! Door het oppassen af en toe zelf te blijven doen, snap ik ook hoe het is voor de mensen die ik inzet bij paardenhouders. Bijzondere adresjes waren Zuid-Frankrijk en zelfs Peru, waar ik samen met mijn man 5 weken in de Heilige Vallei vanuit een prachtig huis voor paarden en honden gezorgd heb. Daar vandaan ging het bemiddelingswerk gewoon door, via Skype, telefoon en mail. Niet verkeerd toch, als dat je werk is? Begint het al te kriebelen bij je? Waag die sprong en ga op zoek naar datgene waar jij blij van wordt en wat financieel ook nog wat oplevert! Als je in de Hippische Sector wilt werken, spreek dan eens af met verschillende professionals om te praten over hun werk en vraag of je een dagdeel mee mag lopen om goed beeld te krijgen van wat het werk inhoudt en of het wat voor jou is. En stel dat je niet fulltime in de paarden wilt werken, dan vind je het misschien wel leuk om af en toe een paardenoppasopdracht te doen! Vul dan vooral het aanmeldformulier in, waarop je bij ‘Opmerkingen’ kunt aangeven of je 1 of 2 x per jaar zou willen oppassen of dat je het vaker kan doen.

Ik ben helemaal in mijn sas met mijn werk: ik word er zelf blij van en kan heel veel paardenhouders en paardenverzorgers blij maken. Mijn advies: blijf niet zitten in een baan die je niet met plezier doet, maar schrijf op wat je kan en wil en stuur je verlanglijstje het Universum in! Praat met veel mensen (vraag wat zij zien als jouw sterke punten en welke baan volgens hen bij jou past), wees nieuwsgierig en ontdek wat jij kan gaan doen op deze aardbol!