Paardrijden is geen sport - De paardenvrouw
In dit artikel
Paardrijden is geen sport

Paardrijden is geen sport

Paardrijden is helemaal geen sport, want het paard doet al het werk”. Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat ik deze uitspraak heb gehoord of gelezen, dan had ik allang een eigen paard kunnen kopen. Deze opmerking zorgt altijd voor de nodige discussie tussen paardenmensen en niet-paardenmensen. Hoewel ik er zelf uiteraard ook een mening over heb, ben ik benieuwd naar een (wetenschappelijke) onderbouwing. Er zijn namelijk een aantal eisen waaraan een sport moet voldoen, wil het officieel een sport zijn. Lees met me mee.

Betekenis van het woord ‘sport’

“Een sport is een fysiek spel (bijvoorbeeld basketbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat volgens regels in competitieverband of recreatief kan gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer, hetzij d.m.v. lichamelijke bewegingen en/of denkoefeningen.” (Bron: https://bit.ly/35xuF19)

Dat paardrijden een fysiek spel is hoef ik aan ruiters en amazones niet uit te leggen. Als je ziet met wat voor rode tomatenhoofden wij soms van ons paard stappen, dan kun je mij niet wijs maken dat het niet fysiek intensief is. Binnen de paardentak hebben we verschillende disciplines en type mensen. Waar sommige het liefste ieder weekend op wedstrijd gaan, willen anderen liever het bos in. Met andere woorden, ook de paardensport kan zowel competitief als recreatief worden uitgevoerd. Als laatste zou het ons lichaam of onze hersenen moeten stimuleren. Zoals ik eerder al benoemde is het een fysiek intensieve sport, dus lichamelijk stimulatie door beweging is er voldoende. Maar daarnaast vind ik het ook een hele ontspannen sport. Ik persoonlijk word altijd heel ontspannen van een bosritje. Heerlijk die bosgeur opsnuiven, niemand om je heen, enkel jij en jouw paard. Puur genieten! Tijdens ontspanning ben je beter in staat om je hoofd leeg te maken om zo helderder na te kunnen denken. Dus ook tijdens een ontspannen rit met jouw paard worden jouw hersenen gestimuleerd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle strategie, vaardigheden en denkvermogen die je nodig hebt als je bijvoorbeeld een springconcours wilt rijden.

Dus, alle punten van de letterlijke betekenis van het woord ‘sport’ kunnen we afvinken. Mogen we dan al concluderen dat paardrijden wel degelijk een sport is? Ik vind van wel, maar ik keek toch nog even verder.

NOC*NSF

Los van de definitie van het woord ‘sport’ kennen we ook het NOC*NSF. Het NOC*NSF bepaalt of een activiteit een sport is aan de hand van de internationale sportdefinitie. Een sport wordt toegelaten tot de lijst met sporten als het aan de vijf criteria voldoet. Zo zou een activiteit een vorm van competitie moeten hebben, mag het niet afhankelijk zijn van een geïntegreerde geluksfactor, mag het niet bepaald worden door onnodige gezondheid- of veiligheidsrisico’s van deelnemers, mag het niet schadelijk zijn voor een levend wezen en het mag ook niet afhankelijk zijn van materiaal dat door één aanbieder wordt verstrekt. De paardensport voldoet aan al deze criteria en daarom is deze sport opgenomen op de lijst van erkende sporten door en van het NOC*NSF.

Fysiek werken

Tijdens het paardrijden worden veel spieren gebruikt, namelijk zowel de binnen- als buitenbeenspieren, de kuitspieren, rugspieren en de schouders. Hoe makkelijker het paardrijden lijkt, des te intensiever het vaak is. Eén van de grootste misvattingen wordt gedaan omdat topruiters doodstil op een paard kunnen zitten. Het lijkt dan ook echt alsof het paard spontaan van alles en nog wat doet. Wat men dan even vergeet zijn niet alleen alle uren van training die erin zit om dit te bereiken, maar ook: als een ruiter niks doet, dan doet het paard het ook niet. Daarnaast moet je behoorlijk wat fysieke kracht hebben om zo stil op een paard te kunnen zitten. Je moet je benen eraan houden, recht zitten, balans houden, handen stil, benen stil en ga zo maar door. Nou, aan alle niet-paardenmensen onder ons, ik daag je uit om eens doodstil op een paard te gaan zitten terwijl deze draaft.

Dus…

Het is fysiek hard werken, het voldoet aan de basisdefinitie van het woord ‘sport’ èn het is opgenomen in de lijst van erkende sporten door de NOC*NSF. Er is geen speld tussen te krijgen: paardrijden is wel degelijk een sport. Mocht je na dit te hebben gelezen, nog steeds het idee hebben dat het lariekoek is: prima, dat is dan jouw mening. Maar ga dan bij jezelf na of die mening gebaseerd is op vooroordelen of op ervaring, want mijn aanname is dat mensen die van mening zijn dat paardrijden geen sport is, nooit zelf ècht hebben paardgereden. En aan mijn mede paardenmensen: mocht je weer eens zo’n opmerking naar je hoofd geslingerd krijgen dan kun je aan deze feiten denken om hun argumenten te weerleggen. Mocht degene voor je dan nog steeds vasthouden aan zijn mening, prima, let it go en ga lekker dat ritje maken.