Paardrijden is geen sport - een bekende opmerking - De paardenvrouw

Paardrijden is geen sport

Paardrijden is geen sport

Paardrijden is geen sport, want het paard doet al het werk”. Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat ik deze uitspraak heb gehoord… Dan had ik allang een eigen paard kunnen kopen. Ik hoorde dit dan ook al lang voordat ik met de paardenvrouw begon. Deze opmerking zorgt altijd voor de nodige discussie tussen paardenmensen en niet-paardenmensen. Hoewel ik er zelf uiteraard ook een mening over heb, ben ik benieuwd naar een (wetenschappelijke) onderbouwing. Er zijn namelijk een aantal eisen waaraan een sport moet voldoen, wil het officieel een sport zijn. Lees met me mee.

Betekenis van het woord ‘sport’

“Een sport is een fysiek spel (bijvoorbeeld basketbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken). Volgens de regels kan dit in competitieverband of recreatief gespeeld worden. Het heeft als doel het lichaam of de hersenen te stimuleren naar meer. Bijvoorbeld door lichamelijke bewegingen en/of denkoefeningen.” (Bron: https://bit.ly/35xuF19)

Dat paardrijden een fysiek spel is hoef ik aan ruiters en amazones niet uit te leggen. Wij stappen met regelmaat met een rood tomatenhoofd van ons paard. Mij kun je dan niet wijs maken dat het niet fysiek intensief is. Binnen de paardentak hebben we verschillende disciplines en type mensen. Waar sommige het liefste ieder weekend op wedstrijd gaan, willen anderen liever het bos in. De paardensport kan dus ook zowel competitief als recreatief worden uitgevoerd. Als laatste zou het ons lichaam of onze hersenen moeten stimuleren.

Zoals ik eerder al benoemde is het een fysiek intensieve sport, dus lichamelijk stimulatie door beweging is er voldoende. Maar daarnaast vind ik het ook een hele ontspannen sport. Persoonlijk word ik altijd heel ontspannen van een bosritje. Heerlijk die bosgeur opsnuiven, niemand om je heen, enkel jij en jouw paard. Puur genieten! Tijdens ontspanning ben je beter in staat om je hoofd leeg te maken om zo helderder na te kunnen denken. Tijdens een ontspannen rit met jouw paard worden jouw hersenen dus ook gestimuleerd. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de strategie, vaardigheden en denkvermogen die je nodig hebt. Zeker bij bijvoorbeeld de springsport.

Dus, alle punten van de letterlijke betekenis van het woord ‘sport’ kunnen we afvinken. Mogen we dan al concluderen dat paardrijden wel degelijk een sport is? Ik vind van wel, maar ik keek toch nog even verder.

NOC*NSF over paardrijden en sport

Los van de definitie van het woord ‘sport’ kennen we ook het NOC*NSF. Het NOC*NSF bepaalt of een activiteit een sport is aan de hand van de internationale sportdefinitie. Het toelaten van een sport gebeurt als het aan vijf criteria voldoet. Zo zou een activiteit:

  • Een vorm van competitie moeten hebben
  • Er mag geen afhankelijkheid zijn van een geïntegreerde geluksfactor
  • Niet bepaald mogen worden door onnodige gezondheid- of veiligheidsrisico’s van deelnemers
  • Het niet schadelijk zijn voor een levend wezen
  • Niet afhankelijk zijn van materiaal van één aanbieder

De paardensport voldoet aan al deze criteria. Daarom is deze sport opgenomen op de lijst van erkende sporten door en van het NOC*NSF.

Paardrijden is fysiek werken

Wanneer je paardrijd, gebruik je veel spieren. Namelijk zowel de binnen- als buitenbeenspieren, de kuitspieren, rugspieren en de schouders. Hoe makkelijker het paardrijden lijkt, des te intensiever het vaak is. Echte topruiters kunnen doodstil op een paard zitten. Het lijkt dan ook echt alsof het paard spontaan van alles en nog wat doet. Wat men dan even vergeet zijn niet alleen alle uren van training die erin zit om dit te bereiken. Vooral ook dat wanneer een ruiter niks doet, het paard dat ook niet doet. Daarnaast moet je behoorlijk wat fysieke kracht hebben om zo stil op een paard te kunnen zitten. Je moet je benen eraan houden, recht zitten, balans houden, handen stil, benen stil en ga maar door. Ik daag alle niet-paardenmensen uit om doodstil op een dravend paard te zitten.

Is paardrijden nou een sport?

Paardrijden is (fysiek) hard werken en voldoet daarbij aan de basisdefinitie van het woord ‘sport’. Daarnaast is het opgenomen in de lijst van erkende sporten door de NOC*NSF. Er is geen speld tussen te krijgen: paardrijden is wel degelijk een sport. Wellicht heb je nu nog steeds het beeld dat paardrijden geen sport is. Dat is prima, want het is jouw mening. Maar ga dan bij jezelf na of die mening gebaseerd is op vooroordelen of op ervaring. Mijn aanname is namelijk dat mensen die van mening zijn dat paardrijden geen sport is, nooit zelf ècht hebben paardgereden.

Aan mijn mede paardenmensen: mocht je weer eens zo’n opmerking naar je hoofd geslingerd krijgen… Dan kun je aan deze feiten denken om hun argumenten te weerleggen. Houd degene dan nog steeds vast aan zijn mening dan is dat prima. Let it go en ga lekker dat ritje maken.