RMphotography - Het vastleggen van een band - De paardenvrouw

RMphotography

RMphotography

Deze week mag ik het woord geven aan Ryanne Tichelaar. Ryanne is een 30-jarige fotografe die fotografeert binnen haar eigen bedrijf genaamd RMphotography. De naam van haar bedrijf is afkomstig door haar twee voorletters (Ryanne Marije) samen te voegen. Ryanne woont samen met haar vriend Siemen en hondje Teddy in Lemmer, Friesland. Paarden maken al lange tijd deel uit van haar leven. Toen ze twaalf jaar was, was ze getuige van de geboorte van haar paard Viënna. Dit schept meteen vanaf het begin natuurlijk een speciale band. Hoeveel mensen zijn er nou bij de geboorte van hun paard? Ryanne rijdt Viënna momenteel recreatief. Ze hoopt haar in de toekomst in het bos te kunnen zetten om lekker bosritjes te kunnen maken.

Over RMphotography

Ryanne loopt al een tijdje mee in de paardenwereld, maar heeft er ook haar eigen bedrijf, RMphotography, in gestart. “Met mijn fotografie richt ik mij op paarden. Ik maak portretfoto’s, foto’s onder het zadel, blackfoto’s (met een zwarte achtergrond) en actiefoto’s. Mijn klanten willen vaak foto’s van hun eigen paard, dit kan van alles zijn. Soms willen ze samen met hun paard op de foto (erop of er naast) of juist foto’s voor de verkoop. Af en toe ook afscheidsfoto’s, als een paard ingeslapen moet worden of verkocht wordt. Dit zijn altijd hele waardevolle momenten. De foto’s die blijven altijd bestaan en nemen je weer even mee terug in de tijd. Daarom vind ik dat iedereen met een eigen paard sowieso één keer mooie foto’s moet laten maken. Je weet nooit wat er met je paard gebeurt en achteraf is het zó waardevol om te hebben” verteld Ryanne.

Wat Ryanne allemaal aanbiedt met RMphotography

Zelf volg ik Ryanne al een tijdje op social media. Een aantal maanden geleden heb ik haar live kunnen ontmoeten tijdens haar paardenfotografie masterclass in Friesland. Het fotograferen van paarden is namelijk niet het enige dat ze doet. “Dat klopt! Naast het fotograferen richt ik mij ook op het coachen van ambitieuze en enthousiaste paardenfotografen. Ik heb een masterclass ontwikkeld die 1 op 1, in groepsverband én online verkrijgbaar is. In deze masterclass vertel ik alles over paardenfotografie. Bijvoorbeeld hoe je de aandacht trekt van het paard, hoe de instellingen van je camera werken en wat de juiste compositie is.

Daarnaast heb ik een Mastermind traject ontwikkeld. Dit houdt in dat ik samen met een groep van 8 fotografen die toe zijn aan de volgende stap en willen groeien met hun bedrijf, zes maanden lang aan het werk ga. Ik begeleid ze stap voor stap op business gebied. Hierbij kun je denken aan hoe je klanten aantrekt, hoe je jezelf laat zien op social media en hoe je een goede bedrijfsvoering opzet.

Sinds kort ben ik ook begonnen met vloggen op YouTube. Zo geef ik iedereen een kijkje in mijn leven als paardenfotograaf. Hierin laat ik behind the scenes beelden van de fotoshoot zien en deel ik informatie voor andere fotografen. Zo is het niet alleen leuk om naar te kijken, maar leer je er ook iets van. Dit zorgt voor veel afwisseling in mijn werk en dat vind ik superfijn!”.

De weg ernaartoe

Ik denk dat alle paardenmeisjes wel foto’s maken van hun paard. Echter zijn er maar weinig die het daarna professioneel oppakken en er hun bedrijf in opzetten zoals Ryanne. Ryanne verteld dat ze door haar eigen paard Viënna de paardenwereld is ingerold. Zes jaar geleden kocht ze haar eerste camera en zette Viënna toen regelmatig op de foto. Deze foto’s plaatste ze op social media waardoor het balletje langzaam ging rollen. Ze werd door vrienden en kennissen gevraagd om foto’s te komen maken. Hierdoor realiseerde ze zich hoe leuk ze het vindt om dit te doen.

In het begin heb ik een workshop paardenfotografie gedaan waar ik ontzettend veel geleerd heb over het fotograferen van paarden. Het is toch weer een hele andere kant dan bijvoorbeeld familiefotografie of bruidsfotografie. Toen het bij mij 2 jaar geleden echt begon te kriebelen, ben ik ook aan de slag gegaan met mijn mindset. Ik ben toen met een business coach aan het werk gegaan. Ook heb ik meerdere malen geïnvesteerd in cursussen over het volgen van mijn intuïtie en de Law of Attraction. Mindset is dus heel belangrijk om te kunnen ondernemen en komt dus ook terug in mijn Mastermind traject”.

Investeren en keuzes maken

Elke ondernemer die ik tot nu toe heb mogen spreken, beaamt dat je veel in jezelf moet investeren. Niet alleen in de producten die je gebruikt, maar vooral in je eigen persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat er niet één manier is die voor iedereen werkt. De weg die je aflegt, is voor iedereen anders. “De weg die ik heb afgelegd om te komen waar ik nu sta was een hobbelige weg” verteld Ryanne. “Ik werkte nog fulltime en daarnaast begon ik het steeds drukker te krijgen met mijn fotografie. Hierdoor kon ik het op een gegeven moment niet meer overzien. Ik belandde in een burn-out. Ik wist op dat moment dat er iets moest gebeuren. Maar ik vond de zekerheid van een vaste baan nog iets te belangrijk om al voor mezelf te beginnen.

Ik ben minder gaan werken, eerst van 38 naar 30 uur. Daarna nog een tijdje 32 uur bij een ander bedrijf. Eind 2019 heb ik de keuze gemaakt om mijn managersfunctie neer te leggen en 20 uur te gaan werken. Dit was voor mij het tussenstapje wat ik nodig had om na 3 maanden te kunnen zeggen: Yes ik ga het doen, ik ga nu volledig voor mezelf verder! En zo zei ik, midden in de Coronatijd, mijn baan op en ging ik mijn gevoel en mijn hart achterna”.

Ondernemerschap en de mensen om je heen

Ik vind het machtig mooi om te horen hoe Ryanne haar droom achterna is gegaan. Ondanks dat ik mij ook goed kan voorstellen dat er mensen commentaar zouden hebben, want dat hoor ik tot nu toe bij iedere ondernemer terugkomen. Als ik aan Ryanne vraag hoe dit bij haar was, de krijg ik het volgende te horen: “Toen ik twee jaar geleden opperde dat ik heel graag zelfstandig ondernemer wilde worden, kreeg ik vaak negatieve reacties. Van: “je wilt toch niet teren op de zak van je vriend” tot “dan heb je geen zekerheid meer en weet je niet of je rond gaat komen”.

Deze reacties kwamen echter van mensen zonder ondernemers mentaliteit en zonder ondernemerservaring. Dit waren dus ook niet de mensen waarmee ik mijn toekomst moest gaan bespreken. Zo ben ik lekker mijn eigen pad gaan bewandelen en zijn er ook een aantal mensen verdwenen uit mijn leven omdat ik meer voor mezelf koos.

Mijn burn-out heeft mij geleerd om echt mijn gevoel te volgen, wat een ander er ook van vindt. Dit heeft mij vooral het laatste jaar ontzettend veel gebracht. Ik ben van mezelf een heel impulsief persoon, ik bedenk iets en dan wil ik het gaan uitvoeren. Mijn vriend is daar meer gestructureerd in en denkt eerst lang na voordat hij een keuze maakt. Van hem moest ik dus een plan van aanpak maken om te stoppen met loondienst. Mijn ‘plan van aanpak’ bestond uit een a4’tje met wat losse zinnetjes, maar het zette mij wel aan tot nadenken. Vervolgens hebben we samen naar onze situatie gekeken en zag hij ook in dat ik veel gelukkiger word van ondernemen.

We hebben samen besloten dat het tijd was om mijn baan in loondienst op te zeggen. Doodeng vond ik het, maar toen ik de keuze gemaakt had en alles was geregeld, viel er een last van mijn schouders en ben ik nog steeds super happy met deze keuze. En het grappige is: ik krijg opeens zóveel positieve reacties van mijn omgeving, dat ze het zo knap vinden dat ik mijn hart volg. Nou, die reacties had ik eigenlijk 2 jaar geleden nodig gehad, haha! Zo zie je maar, dat je altijd naar je eigen gevoel moet luisteren en je niet klein moet houden voor een ander. Jij hebt iets te brengen als het vanuit jouw gevoel en hart komt”.

Uitdagingen als ondernemer

Ondanks dat Ryanne haar droom leeft, zitten er ook altijd uitdagingen aan het zijn van een zelfstandig ondernemer “Mijn grootste uitdaging als zelfstandig ondernemer zijnde, is nee zeggen en rust nemen. Ik vind mijn werk zó ontzettend leuk dat ik er bijna altijd mee bezig ben. Als ik tot laat een fotoshoot heb gehad, zet ik ze bij thuiskomst gelijk op de computer en stuur ik nog een voorproefje. Maakt niet uit hoe laat het is! Het is hard werken, maar zo voelt het niet omdat het mijn passie is.

Ik geloof erin dat als je iets met passie en enthousiasme doet, dat het altijd een succes wordt. Dus als je niet bang bent om hard te werken en je goed nadenkt over de keuzes die je maakt, eventueel met iemand naast je die dat pad al heeft bewandeld, dan geloof ik zeker dat je succes kunt hebben in de paardenwereld. Ondanks de uitdaging, ervaar ik ondernemer zijn niet als moeilijk. Eigenlijk geen enkel aspect van ondernemen vind ik moeilijk. Ik ben administratief minder sterk, maar daar heb ik een boekhouder voor aangenomen en daarnaast werk ik samen met Vicky die mij helpt met het in goede banen leiden van de masterclasses, meeloopdagen en minishoots, waardoor dit ook niet meer moeilijk voor mij is.

Ik geloof erin dat je iedereen moet laten doen waar die goed in is, en ik ben goed in fotograferen, coachen en klanten werven, en de rest besteed ik zo veel mogelijk uit! Natuurlijk moet er dan nog veel gebeuren zoals het beantwoorden van berichtjes op Instagram, online programma’s maken, mijn vlog in elkaar zetten en zo zijn er nog zooooveel andere kleine dingetjes die er tussendoor komen. Door met deze mensen samen te werken zorg ik ervoor dat ik het allemaal nog kan bolwerken. Ondanks dat er veel fotografen zijn, voel ik geen concurrentie. Ik geloof erin dat iedereen uniek is en dat iedereen op zijn eigen manier succesvol kan zijn. Ik vind het leuk om te zien dat ik mensen inspireer en dat zij vervolgens op hun eigen manier daarmee aan de slag gaan”.

We hebben het gehad over de uitdagingen en moeilijkheden van het zijn van een ondernemer en natuurlijk ben ik dan ook benieuwd wat het tofste is dat ze tot nu toe heeft meegemaakt. “Het is ontzettend lastig om te zeggen wat het tofste is dat ik heb meegemaakt, want het lijkt wel of ik van hoogtepunt naar hoogtepunt leef. Zo heb ik de mooiste Friese hengsten voor mijn lens, hebben we een keer met zonsopgang gefotografeerd waar we een supermooie lucht met ochtenddauw hadden, hebben we mooie drone video’s gemaakt en ben ik nu ook begonnen met vloggen.

Nu beleef ik elke keer weer een tof moment als iemand zich inschrijft voor een traject. Ik zit dan met kippenvel naar hun verhalen te luisteren en heb zoveel zin om met ze aan de slag te gaan! Binnen één week was de helft van het traject al gevuld.  Mijn werk bestaat uit een aaneenschakeling van toffe momenten, mijn eerste meeloopdagen zijn net achter de rug en daar kan ik dan zó van genieten, dat ik echt even kan stilstaan en denk: jeetje, dit is gewoon mijn werk!”.

Ryanne is met veel toffe dingen bezig, maar er zit nog veel meer aan te komen. Zo vertelt ze dat ze eind september met drie andere fotografen op reis gaat naar een land waar ze volgend jaar een fotoreis naartoe willen organiseren. Ze wil nog niet zeggen hoe en wat, maar dat het fantastisch wordt is een belofte die ze alvast maakt.

Als jij ook graag de paardenfotografie in wilt, dan raad Ryanne je het volgende aan: “Volg je gevoel. Je hebt dit gevoel niet voor niks, je bent met een reden hier op deze wereld dus laat je niet tegenhouden door onzekerheid. Jij hebt wat te brengen voor veel mensen dus zorg ervoor dat je je passie achternagaat en je droomleven creëert! Wacht niet tot een ander de keuze voor jou gaat maken, want dat gaat niet gebeuren. Neem iemand bij de hand die jou kan helpen en die een inspiratiebron voor jou is zodat je daar alles van kunt leren. Houd jezelf niet klein, droom groot en maak het waar. Als jij gelooft dat je het kunt, dan gaat het je zeker lukken!

Ik word getriggerd wanneer Ryanne verteld over inspiratiebronnen en ben dan ook direct nieuwsgierig wie voor haar grote inspiratiebronnen zijn. “Persoonlijk vind ik het heel knap hoe Anouk (van Paard en Intuïtie) mensen kan helpen om hun hart te volgen. Ik heb dit zelf meerdere malen mogen ervaren. Ook luister ik vaak naar podcasts van verschillende ondernemers die de Law of Attraction teachen en heb ik hier ook een cursus in gekocht bij Kim Munnecom. Daarnaast vind ik iedereen die durft om zijn hart te volgen een inspiratiebron, ook al zijn het kleine stapjes. Iedereen die bij mij komt voor een masterclass en die wil leren vind ik een inspiratie en het is zo leuk om iedereen te zien groeien! Ik geniet daar heel erg van”.

Anouk van Paard en Intuïtie ken ik zelf ook omdat ik een paar maanden geleden bij haar ook een cursus heb mogen volgen, via haar ben ik destijds ook in contact gekomen met Ryanne. Ryanne verteld dat ze van Anouk de beste tip heeft gekregen en dat is dat je je hart moet volgen. “Ik heb het nu al meerdere keren gezegd, maar dit is echt waar. En neem daarnaast iemand bij de arm die je daarmee kan helpen, je maakt het jezelf daardoor zoveel makkelijker én leuker! Ondernemen ís leuk!”.

Ryanne, onwijs bedankt voor het delen van jouw verhaal. Ik vind het heel inspirerend om te horen welke stappen je hebt gemaakt en hoe je daarin jouw gevoel hebt gevolgd. Ik blijf een trouwe volger en ben nieuwsgierig wat de toekomst voor jou gaat brengen.

Je kan Ryanne benaderen om beter te leren fotograferen door middel van een cursus die het meeste bij je past zoals een volledige masterclass – een meeloopdag – een photoshop cursus of een heel Mastermind traject van meerdere maanden en daarnaast natuurlijk ook voor een fotoshoot met of van jouw paard. Ondanks de fantastische dingen die ze doet, maakt ze namelijk ook hele mooie foto’s!

Ik raad je aan om eens een kijkje te nemen op haar website. Daarnaast kun je haar volgen op Instagram, Facebook en YouTube.

Een impressie van het werk van Ryanne.