Vooroordelen in de paardenwereld - De paardenvrouw

Vooroordelen in de paardenwereld

Vooroordelen in de paardenwereld

Iedereen krijgt te maken met vooroordelen in de paardenwereld. Of je nu net begint met het rijden van groepslessen op de manege of dat je inmiddels een goed lopend bedrijf hebt opgezet in de paardenwereld. Vervelend? Behoorlijk. Maar gelukkig kun je er voor jezelf wat aan doen om het je minder aan te trekken. Hieronder zoom ik wat meer in op drie veel voorkomende vooroordelen.

Vooroordeel: Je doet toch niks?

“Jij zit daar alleen maar, het paard doet al het werk”. Uhg, van deze uitspraak gaan mijn haren vaak overeind staan. Mensen die deze uitspraak maken, hebben nog nooit écht paardgereden. En ja dat kan ik zo zeggen, want als ze dat wel hebben gedaan dan zouden ze de uitspraak niet maken. Paardrijden is hard werken, het is dan ook niet voor niets een Olympische sport. Het is zelfs bewezen dat paardrijden een sport is, daar schreef ik een post over.

Vroeger stond ik al meteen in de startblokken voor een goede discussie als iemand deze opmerking maakte. Tegenwoordig eigenlijk niet meer. Weet je waarom? Omdat ze het toch niet begrijpen. Je communiceert met iemand op een ander ‘niveau’. Dat is niet per se slecht, maar dat houdt in dat je hem niet gaat overtuigen van jouw mening, simpelweg omdat hij het niet heeft meegemaakt. Je kan dan heel veel energie erin stoppen om iemand om te praten (en soms lukt dat ook), maar je kan beter de eer aan jezelf houden. Een simpele “Daar denk ik anders over” is genoeg om toch even erop te reageren, maar er verder niet op in te gaan. Of je stelt voor dat hij eens op jouw paard gaat rijden, ik denk dat hij dan wel anders piept.

Vooroordeel: Jij hebt vast veel geld

“Paardenmensen hebben veel geld”. Tja, wat is veel geld? Wat voor mij veel is, is voor een ander misschien niet veel. Het is waar dat paardensport een dure sport is, maar het ligt er ook maar net aan wat je doet. Rijd je alleen elke week een les op de manage of heb je vier eigen paarden en ga je wekelijks op wedstrijd met je eigen paardenvrachtwagen? Alles heeft een prijskaart en sommige mensen leveren bijna alles van hun loonstrook ervoor in. Als ik naar mijzelf kijk, dan investeer ik vaak meer in mijn dieren dan in mijzelf (vooral omdat ik dat gewoon leuker vind). Ik doe veel voor ze, maar houd van mijn loonstrook verder dan niet veel over. Ben ik rijk? Tja, misschien lijkt dat zo, maar mijn definitie van rijk is toch wel anders.

Doe maar gewoon niet

“De paardenwereld kent vele risico’s, ga maar voor een veilige keuze”. Ja, de paardenwereld is hard werken, zowel fysiek als mentaal. Als je besluit een eigen bedrijf in deze wereld op te zetten, dan zal je veel te maken krijgen met deze uitspraak. Dit hoor ik ook van alle ondernemers die ik tot nu toe al heb mogen benaderen voor een gastblog.

Als ik je één tip mag geven, dan is het om te geloven in jezelf. Jij weet wat je kan, wat je wilt en waar je goed in bent. En, ook niet onbelangrijk: elke branche kent risico’s. Je kan bij een top IT-bedrijf werken met een vast contract, maar als het bedrijf failliet gaat: dan heb jij ook een probleem. Als je rekening moet houden met alles en iedereen, dan is er uiteindelijk één iemand ongelukkig en dat ben jijzelf. Dus heb je die droom om in de paardenwereld te werken? Ga er dan voor!

Ik kan je niet beloven dat je je er nooit meer wat van gaat aantrekken, die vooroordelen. Ik denk ook niet dat dat realistisch is. Het belangrijkste is dat jij in jezelf gelooft en dat je gelijkgestemden om je heen verzameld die je aanmoedigen bij iedere stap die je zet. Mocht je er nu doorheen zitten van allerlei opmerkingen en even niet meer weten wat te doen? Voel je dat vrij om een berichtje naar mij te sturen. Ik luister graag naar je!