Waarom gaat mijn paard in verzet? - De paardenvrouw

Waarom gaat mijn paard in verzet?

Waarom gaat mijn paard in verzet

Waarom gaat mijn paard in verzet? Een vraag die alle paardenmensen zich op een bepaald moment wel eens afvragen. Het paard verzet zich als je op wilt stappen, loopt achteruit wanneer jij been geeft of het paard steigert en bokt de hele tijd. Dit zijn een aantal voorbeelden die duidelijk aantonen dat jouw paard zich ergens tegen verzet. Maar waarom en wat kun je ertegen doen?

Mogelijke oorzaken waarom het paard in verzet gaat

De reden dat een paard in verzet gaat kan heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld wanneer je als ruiter zijnde gemixte signalen geeft aan het paard en het paard niet begrijpt wat je nu precies wilt. In dit geval is het paard medisch gezien in orde, maar zit er een probleem in de communicatie tussen jullie. Een andere reden waarom het paard in verzet kan gaan, is wanneer er wel een medisch probleem is. De meest voor de hand liggende medische oorzaken zijn:

  • Het paard heeft last van zijn tanden en/of zijn mond
  • Hij heeft pijn aan zijn rug
  • Hij heeft last van andere spieren, pezen en botten in zijn lichaam

Wanneer het paard inderdaad last heeft van één van bovenstaande mogelijkheden, dan komt dit vaak tot uiting wanneer je op het paard wilt rijden. Dit is ook niet zo raar omdat er tijdens het rijden verschillende onderdelen van het paardenlichaam worden belast, zoals:

  • De rug door het gewicht van het zadel en de ruiter
  • Zijn buik door een (strak) aangetrokken singel
  • De mond door het bit dat erin ligt
  • Zijn benen die al het gewicht moeten dragen en het werk moeten doen
  • De longen vanwege de toenemende ademhaling
  • De spieren om alle oefeningen uit te kunnen voeren

Je kunt je voorstellen dat het niet prettig is om je rug te belasten als je er last van hebt. Paarden kunnen niet letterlijk zeggen: “Auw, dit doet pijn, ga van me af”. Daarom uiten ze de pijn dan vaak door middel van verzet, bokken en/of steigeren. Dat het ongemak tot uiting komt bij het rijden, wilt niet zeggen dat het rijden ook de oorzaak is. Dit kán natuurlijk wel. We zijn allemaal wel eens met een pijnlijke nek wakker geworden, omdat we raar hebben gelegen. Dit voel je dan vaak ook nog dagen erna. De oorzaak is dan onschuldig, maar het is wel erg ongemakkelijk. Bij een paard kan dit ook zo zijn. Wellicht heeft hij een rare beweging in de wei gemaakt of misschien is hij gewoon gevoeliger voor rugklachten, ook dat kan.

Er zijn dus een hoop redenen waarom een paard zich kan verzetten. Maar er zijn dus ook een hoop verschillende oorzaken. Het is belangrijk om altijd uit te zoeken waarom het paard in verzet gaat wanneer je iets van hem vraagt. Want als hij ergens pijn heeft dan dient dit zo snel mogelijk behandeld te worden.

Het behandelen van de klachten

Als het verzet vaker voorkomt dan wat je als ‘normaal’ zou aanschouwen, dan wordt het tijd om de juiste experts in te schakelen. Zij kunnen het probleem proberen te achterhalen. Haal het paard door de medische molen heen om pijn aan bijvoorbeeld de rug, mond, het gebit enzovoorts uit te sluiten. Wanneer door een expert is vastgesteld wat de oorzaak van het verzet is en wat eraan gedaan kan worden, kan een behandelaar ingeschakeld worden.

De oorzaak ligt in de spieren

Voor spierproblemen kan een paarden(sport)masseur veel verlichting bieden. Bij sommige problemen is één behandeling voldoende en bij andere problemen wellicht drie behandelingen.

De oorzaak ligt in de mond

Als de reden dat het paard zich verzet door pijn in zijn mond komt, dan doe je er goed aan om een tandarts in te schakelen die het gebit van het paard volledig naloopt. Wellicht heeft het paard last van haken of moet er een kies getrokken worden.

De reden waarom het paard zich verzet is niet medisch

Het kan natuurlijk zo zijn dat het paard medisch gezien niks mankeert, maar toch het gedrag vertoond. Daarbij kunnen er verschillende oorzaken zijn. Wellicht moeten jullie samen door een fase heen en is het paard je aan het uitproberen. Goede instructie kan jullie dan samen begeleiden. Het kan ook zo zijn dat een paard last heeft van een bepaald trauma zoals een vervelende ervaring in de bak of met een bepaald voorwerp. Dan doe je er goed aan om een gedragsexpert in te schakelen die jullie daar samen mee kan begeleiden.

Disclaimer: Eigenaar van het paard op de foto is op de hoogte van de reden van verzet en werkt hier hard aan. Inmiddels is er al flinke progressie gemaakt.